"Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината, разработена в Оксфорд". Това заяви на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен: нямаме нужда от вашата вежливост и учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази база ние правим всичко, което сме постигнали до този момент", добави Ангелов.

"Чакахме ясни и точни отговори от компанията, но такива не получихме", каза още здравният министър и отново подчерта, че страната ни е изявила готовност да изпрати въздушен транспорт, който да вземе ваксините.

„Искам да ви съобщя няколко факти за доставката от тази фирма: 117 000 дози пристигнаха на 22 февруари т.г. – с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент за доставка от фирмата през февруари. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две достави - от 87 000 и 54 000 дози. Сега разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези пратки. Описаните по-горе факти доказват, че AstraZeneca няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини. В рамките на 3 дни водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма доставчик“, заяви министъръ

"Много е важно да се отбележи, че за февруари ние очаквахме близо половин милион дози от AstraZeneca, а всъщност явно ще получим по малко от 200 хиляди", обясни проф. Ангелов. Според него ваксината на Jansen, която скоро ще получи регистрация също ще подпомогне ваксинационния процес у нас.

 

Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с COVID-19, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000.

"България се нарежда на 22-ро място по заболеваемост спрямо останалите европейски страни. На Балканския полуостров сме на 5-о място. По смъртност сме на 14 място в ЕС. Продължава тенденцията за преливане на областите от жълта през оранжева и червена зона. Червените области у нас са 19, оранжевите - 7, а жълтите - 2. Заболеваемостта е най-висока в Кюстендил – 446 на 100 000 и най-ниска в Търговище 25 на 100 000 . 14-дневната заболеваемост продължава да расте, но с нисък темп. Положителното е, че смъртността задържа постоянно ниво", обясни доц. Ангел Кунчев

Временно ще се преустановят "зелените коридори" за ваксиниране. Ако в събота пристигнат нови дози ваксини, те ще бъдат разпределени веднага, увери министър Ангелов. Заетостта на болничните легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние е 47 на сто, а за интензивни състояния - 51 на сто.

Има данни за експоненциално нарастване на броя на случаите на новозаразените, каза председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. По думите му смъртността от коронавирусната инфекция намалява. Леглата за лечение на инфекцията във Военна болница, в "Св.Анна" и в "Пирогов" се изчерпват, допълни той.