На днешната дата - 10 март, в България се отбелязва 78-годишнината от спасяването на българските евреи и се отдава почит към жертвите  на Холокоста. В Пловдив пред Паметника на благодарността се състоя традиционното честване по този повод, организирано от Организацията на евреите „Шалом“ Пловдив.

Сред гостите на събитието бяха инж. Александър Държиков – Председател на Общински съвет Пловдив, Петър Петров – заместник областен управител, Айше Саваш - вицеконсул в генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Георги Титюков - заместник –кмет спорт, младежки дейности и социална политика, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм, Георги Стаменов – кмет на район Централен, Иван Стоянов – кмет на район Източен, инж. Иван Тотев – кмет на Пловдив (мандати 2011-2019), Фиданка Кацарева и Октай Чалъшкан – заместник-кметове на район Централен, Панко Енев – заместник –кмет на район Южен, Ахмед Пехливан - председател на Мюсюлманското настоятелство, общински съветници, Лалка Златанова и представители на Фондация „Заедно“, известната лекарска фамилия д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева, Личо Обрейков и представители на прочутата пловдивска фамилия Обрейкови, Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“, писателят Недялко Славов, общественици, медии и множество представители на еврейската общност от града.

Честването започна с две тематични изпълнения на Девическа хорова формация "Евмолпея“,  с  диригент Рада Славинска и  Алия Хансе и артмениджър Ганка Янкова. Водещ на церемонията бе Златко Павлов, който рецитира стихотворението „Размисъл“ от Владимир Башев. Официалното слово бе произнесено от инж. Светлозар Калев – председател на ОЕ „Шалом“ Пловдив.

„Холокостът се случи в Европа и от неговия урок се роди една нова Европа – обединена и основана на уважението към човека, правовата държава и свободата!  Според данните, публикувани в "Енциклопедия на Холокоста", издание на Музея на Катастрофата ("Яд-ва-Шем") в Йерусалим, по време на войната загиват: около 3 млн. полски; около 2 млн. съветски; 560 хил. унгарски; 280 хил. румънски; 140 хил. немски; 100 хил. холандски; 80 хил. френски; 80 хил.чешки; 70 хил. словашки; 65 хил. гръцки и 60 хил. югославски евреи.

България е една от малкото европейски страни, която успя да спаси от депортиране в нацистките концлагери евреите, живеещи в българските земи. Българският народ с право може и трябва да се гордее с достойното и хуманно поведение на нашите предци! Холокоста е история, урок и предупреждение на миналото към бъдещето“ каза във въведението си Златко Павлов.

Близо 50 000 спасени! В аналите на Европа от 20 в. няма подобна мащабна история за хуманност, човеколюбие и солидарност. ..Когато се връщаме години назад във времето, си представяме страданията на нашите сънародници. защото никой не може да опише мъката и страха от неизвестното. И гонения, несправедливости и смърт. Припомняйки си фактите от спасението си мисля, че всички хора , участници в драматичните събития, са пренебрегнали реалната опасност на своя живот и бъдещето си и са действали и мислили като хуманисти, предварили епохата, в която живеят.  ..Днес сме тук, пред паметника на благодарността, за да почетем паметта на тези, които не са между нас. Да благодарим още веднъж на техните наследници, на целия български народ и обществото за проявената преди 78 години храброст, подкрепа и хуманност“, каза в словото си инж. Светлозар Калев.

След словото с  едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на хората, участвали в спасяването на българските евреи отдадоха  почит към жертвите  на холокоста. церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя на Паметника на благодарността.