С огромна скръб споделяме, че на 13 март 2021 г. почина доц. Дечко Дечев, уважаван и обичан колега, приятел, художник и общественик. Тъжната вест съобщиха от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Той бе  ректор на висшето учебно заведение  в периода 10 април - 30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра Изобразителни изкуства, създател и водещ преподавател в специалност Църковна живопис. Завършил НХА София, специалност Стенопис при проф. Георги Богданов (1974).
Специализира в Творчески фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург.
От 1980 до 1989 г. е Главен художник и Председател на художествения съвет в Комбинат за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници.
1990 – 1999 е Директор и Управител на Арт-център ЕООД към СБХ.
Като творец се изявява  в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина.
От 1998 г. работи в областта на църковната живопис в колектив с доц. Елена Кантарева-Дечева. Най-значимите им постижения са в храм Успение на пресвета Богородица в Пампорово и катедрален храм Свети Висарион Смоленски - Смолян.
Член е на Съюза на българските художници, секция Стенни и монументални изкуства, от 1979 г.
Неговата ярка личност и мащабно творчество остават завинаги в сърцата ни! Поклон и благодарност! Съболезнования към семейството и близките!