Дани Каназирева присъства на проведеното днес редовно правителствено заседание в столицата, на което се гласува отпускането  на средства за ремонта на подпорната стена на пътя Девин-Кричим. Инцидентът стана през февруари и като областен управител  тогава Каназирева веднага организира обезопасяване на участъка и стартира процедурата за спешното укрепване на  важния път.

 

„Това е изключително важен път, който свързва двете области Пловдив и Смолян. Благодаря на Министерски съвет и премиера Борисов за съдействието и бързата реакция. Понякога сме изправени пред неочаквани ситуации и трябва да се действа бързо и на място, особено когато се отнася за живота и здравето на населението, коментира Каназирева

Тя припомни, че съгласно изготвеното от Агенция „Пътна инфраструктура“ инженерно – геоложко обследване компрометираната част от пътя представлява преобърната подпорна стена, последвано от свличане на насипи зад стената. Налице е висока степен на увреждане на пътния участък.Причината са срутването са обилните и поройни валежи през януари и началото на февруари -50, 5 л/кв.м. при средномесечна норма от 32 л/кв.м.

„Срутването засегна доста голям участък от около 100 метра. Пукнатината на откъсване достига до около 1,5 м. от ширината на пътното платно, като част от асфалтовата настилка остава да стърчи като „козирка“ над свлечената маса. По мое настояване бяха премахнати бетонните заграждения и се разшири пътното платно в другата част, което даде възможност да продължи преминаването на коли и камиони. В противен случай щеше да се затвори платното и тежкотоварните коли да преминават през Пловдив, което щеше да затрудни трафика в града, допълни  Каназирева.

По думите й,  в случая ремонтът не е могъл да се извърши от АПИ, защото подпорната стена е извън сервитутната зона на пътя. Освен това се оказва, че въпросният участък от пътя попада на територията и на друга област –Пазарджишка – община Брацигово.

„Реално по мое искане, в качеството ми на областен управител, и с цел да се предотврати пълно пропадане и прекъсване на пътя, кметът на община Брацигово издаде заповед и  бе  обявено частично бедствено положение. Това даде възможност да бъдат предприети незабавни мерки и да стартира процедура за извършването на укрепителни и превантивни дейности по ската и възстановяване на компрометирания участък, чрез изграждане на нова подпорна стена, обясни Каназирева.

Поисканата сума от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е 6,8 милиона лв. Днес се гласуваха  3,4 млн. лв. Решение и за останалата час ще бъде гласувано след като проектът бъде изготвен.