Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство. Те са обвинени, че са шпионирали за Русия.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история.Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви на брифинг главният прокурор Иван Гешев,

„Ние не мразим никоя чужда държава, но трябва и сме длъжни да защитим България”, добави той.

 

По-късна стана ясно, че обвиняемите по случая са общо шестима. На всички тях е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Министърът на отбраната и ръководителят на военно разузнаване имали особен принос за развитието на разследването, каза Гешев, заяви главният прокурор Гешев.