"Ако не спазваме мерките, случаите на COVID-19 и починалите ще се удвоят". Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде Nova.bg.

„На  шесто място сме по заразени в ЕС и Европейското икономическо пространство и второ място на Балканския полуостров. Към момента за тези 2 седмици пред нас са Естония, Чехия, Унгария, Малта  и Полша. Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме възможност да удвоим два пъти и половина на заразените и починалите. Макар и рано има тенденция на постепенно задържане на цифрите”, каза още той.

По отношение на смъртността достигнахме 20 на 100 000, което ни отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров, уточни Кунчев.

С най-висока заболеваемост са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

"70% от интензивните легла в страната са заети", обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. "Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт  благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението”, каза още той.

По думите му броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците продължават да се справят с тази ситуация. "България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени", допълни Ангелов.

Той обави, че вчера е взето решение и за втора доставка на Ремдесивир, така че всички нужди на лечебните заведения ще бъдат покрити.

"Третата вълна е по-различна със следното – медиците, които са ваксинирани по време на първата фаза на ваксинация, сега не се разболяват и не боледуват. С това осигурихме сега да нямаме недостиг на персонал в лечебните заведения – т.е. да осигурим нашите воини на първа линия на бойното поле", посочи още здравният министър.

Над 9000 души с COVID-19 у нас се лекуват в болница.

"Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността – за миналата седмица съобщих за много стръмно нарастване, сега има колебание. Все пак за 14 дни се запазва висок процента. Има нарастване и на случаите в болнични легла. България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи”, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Здравният министър коментира и заразяването при възрастните хора в Дома в добричкото село Опанец. „Винаги съм казвал, че ваксинираните и преболедувалите могат да бъдат преносители. Тук говорим за нещо, което очаквахме да се случи – хора, които са ваксинирани, имат възможността да бъдат носители, но няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си заради болестта. Всеки, който е преболедувал или е ваксиниран, е хубаво да продължи да носи маска. Нямаме притеснения за тези хора. Притесняваме се за тези, които не са ваксинирани, като един от служители, от когото тръгва цялата зараза. Той не е бил ваксиниран и при него клиничната картина е по-тежка”, обясни още той.

Ангелов подчерта, че ситуацията в страната се следи непрестанно и при необходимост ще бъдат наложени необходими мерки. Според него ситуацията в страната е под контрол. В различните области обаче заболеваемостта е в различни мащаби, за това се взимали и локални мерки – както в Бургас.

"Добрич е идеалният пример като цифри и съотношение за това, което се случва в целия свят. Той показва, че целта на ваксините е не да не се срещате с вируса, а да не се стига до болнично лечение. Получих съобщение от Добрич - 4 от приетите 6, са изписани. Няма имунизиран, който да е в болница. Причината за тази ситуация е нежеланието на персонала да се имунизира срещу вируса”, обясни доц. Кунчев.

Той каза още, че първа, втора и трета фаза на ваксинациите продължават и към момента. Причина за това е, че хора от първите фази, които преди са отказали имунизация, продължават да заявяват желание сега.

Леко разхлабване на мерките, що се отнася до големите магазини, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на днешния брифинг.

"Издадох указания, че самостоятелните обекти в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините, които имат площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, могат да продължат дейността си като разделят площта чрез преградни стени, ленти, щандове и др.

 Извън търговските обекти на открити площи при спазване на мерките ще може да се осъществява търговска дейност ", поясни той. Борисов отново апелира хората да спазват мерките. "Здравето на хората може да гарантира и здрава икономика", заключи министърът.