1250 пловдивчани получиха патронажна грижа, по проекта на община Пловдив  в размер на 1 610 000 лева. Това обяви днес заместник-кметът на града Георги Титюков.

 150 души са се грижили за нуждаещите се като са им пазарували,  купували са им лекарства, подавали са документи и заявления към съответни институции.

Проектът за патронажна грижа стартира на 16 март 2020 г., а реалните дейности са стартирали на 15 май.

При предходния Компонент 2  на стойност 1 млн. и 251 хиляди лева малко над 560 самотно живеещи пловдивчани, възрастни и трудноподвижни са се възползвали при назначени 60 души. Обслужващите все още изпълняват служебни задължения като са назначени в услугата „Патронажна грижа +“.

„След като проектът по Компонент 3 приключи в края на месец март всички, които са работили чрез районните координатори в шестте района на Пловдив са уведомени, че могат да подадат документи за новата социална услуга „Асистентска подкрепа“. Тя е насочена към такива лица, които са извън обхвата на Закона за личната помощ. Всички лица с ТЕЛК 70 и над 70% са с чужда помощ и всички деца с ТЕЛК 50 и над 50% са с чужда помощ и имат право на личен асистент“, припомни  заместник-кметът „Спорт и младежки дейности“ към Община Пловдив Георги Титюков.

Към този момент е осигурен финансов ресурс за 826 човека. Те ще получават минимална работна заплата, а ако асистентът има стаж, ще бъде начисляван и клас прослужено време.

За да се кандидатства по новата социална услуга всеки гражданин трябва да посети Дирекция „Социално подпомагане“ на бул.“ Руски“13  и да подаде документи, за да им бъде направена социална оценка. След като им бъде издадено направление от социалните служители, кандидатстващите трябва да посетят Дирекция „Социална политика“ на ул. Петко Д.Петков“ 6. Там е необходимо да подадат заявление, за да им бъде назначен асистент.

Към момента са назначени над 1400 асистенти, които получават възнагражденията си чрез Агенцията за социално подпомагане и Националния осигурителен институт.

 

От лятото ще може да се провеждат тренировки в новото спортно бижу на Пловдив - зала "Дунав“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Прогнозата направи зам.-кметът Георги Титюков, който днес инспектира съоръжението. Спортният комплекс е върху 3000 квадратни метра разгъната застроена площ и се очаква да бъде завършен на 100 процента до края на годината.

"Двата основни корпуса са готови. Сутринта работеха по топлата връзка между двете зали – с рецепция, с асансьор, осигуряващ достъпа до втория етаж. Според строителите, до лятото ще са готови с основната зала и ще имат възможността да бутнат сега съществуващата стара зала. До края на годината би трябвало всичко да е готово на 100 процента. Естествено, ако няма някакво разсрастване на пандемията и нови локдауни. И ако има ритмично финансиране. През лятото децата ще могат да се прехвърлят в новата зала и да тренират в нея", заяви пред камерата на Plovdiv24.bg Георги Титюков.