На 7 април в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15, втори етаж) своето дебютно представяне в Градската художествена галерия ще направи Велислава Пежгорска. Нарекла е изложбата си „Рапсодия в цветове" не случайно. Живописта, която владее въображението ѝ през последните години, е инспирирана предимно от музиката, която изпълва и осмисля по-голямата част от нейния живот. Защото Велислава Пежгорска е професионален музикант. Родството в заниманията с двете изкуства тя описва по следния начин:
„Като професионален музикант аз винаги съм музицирала на базата на представата и въображението ми, което е оцветявало моите музикални интерпретации. В по-късен етап от развитието ми тези музикални представи се претвориха в палитра от багри и аз започнах да изразявам вътрешния си свят чрез цветовете. Тази изложба представя търсенията ми в цвят и пространство, в един доста широк спектър от различни периоди, събития и срещи. Тук имам предвид серията от пейзажи от по-рания ми период и постепенното навлизане в абстрактното. Това, което е обединяващо във всички картини, е стремежът ми да изразя експресивно възгледите, емоциите и чувствата в една цветно съвършена платформа. Всяка една от картините е преживяна и вдъхновена от реални случки и личности.“
Откриването ще е в ранния следобед – от 14 д о 18 часа и ще съпроводено с музика, разбира се. Изложбата ще може да се види до 27 април.