Справяме се и с третата вълна на COVID-19. Мерките бяха навременни, пълноценни, дадоха резултат. Здравната ни система издържа”. Това заяви на брифинг  здравният министър Костадин Ангелов. 

Той обяви три варианта за придобиването на колективен имунитет в страната ни срещу COVID-19: Оптимистичният вариант е в края на юни, реалистичният в края на юли, а песимистичният в края на август.

И допълни, че противоепидемичните мерки са били навременни, пълноценни и са дали резултат, а здравната система е издържала.

 

Държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. По смъртност сме на 2 място и в ЕС, и на Балканите.


„Логично е Оперативния щаб да бъде разформирован в края на мандата на премиера Борисов. Това е надинстуционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган”. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг на здравните власти.

Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и заедно държавния здравен инпесктор.

„Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването”, призова проф. Ангелов.

„Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията, с която разполагаме, е съвсем различна от началото на епидемията. Изградихме модел, вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политика в това”, каза министърът.

Той обясни още, че страната ни се справя с третата вълна на COVID-19.

„Мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа”, каза министър Ангелов.