Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "БСП за България", предаде Dir.bg. Както обявиха по-рано, от партията  върнаха веднага мандата, с което бе изчерпана конституционната процедура за правителство в рамките на 45-ото Народно събрание. Държавният глава обяви, че ще разпусне парламента на 11 май, което означава, че изборите ще бъдат на 11 юли

Следващите стъпка е президентът да назначи служебно правителство. "Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя и авторитетни експерти от левицата", каза той. Част от тях са били и в предишния му кабинет. Корнелия Нинова поиска имената им и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет, както изисква процедурата.

"Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза", заяви президентът Радев. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си и да се действа отговорно и експедитивно.

По думите му Централната избирателна комисия ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори. На 7 май от 9 ч. ще бъде изслушването на кандидатите за ЦИК.

"Политическото късогледство доведе до тази ситуация. В този парламент партиите не си говориха помежду си, нямаше диалог. Надделяха партийното его и личният егоизъм, желанието да се отиде на нови избори и да се получат още гласове. Партийният егоизъм надделя над разума", обобщи Нинова на излизане от президентството. По думите ѝ с президента не са говорили все още за конкретни имена за служебен кабинет, но според нея датата 11 юли крие риск за ниска избирателна активност.

Два протеста се проведоха пред президентството, докато на "Дондуков" 2 течеше процедурата по връчването (и връщането му) на третия мандат за съставяне на правителство.
Едната проява бе организирана от ММА шампиона Станисав Недков - Стъки и бе под надслов "Да заменим чалгата с хоро". В социалните мрежи той призова всички да носят българското знаме на гърба си или национална носия и да покажат, че "няма да предадат българската демокрацията в ръцете на разединителя Румен Радев.

Другият протест пък бе срещу премиера в оставка Бойко Борисов и е контрапроява на протеста на Станисав Недков - Стъки. Протестиращите настояват за незабавно съставяне на служебно правителство и партиите от протеста да поемат управлението.