През август за пръв път на професионална сцена в България оживява мюзикълът „Цар Лъв“. Мащабната продукция на Държавна опера Варна гостува в Пловдив на 13 август 2021 г. от 21:00 ч. на сцената на Античен Театър. Премиерата ще се състои на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна на 11-ти август.

Варненската опера представя един вълнуващ концерт в костюми по музика на Елтън Джон и Ханс Цимер. Текстовете са на Тим Райс. Автор на оркестрацията е Данко Йорданов, а в постановъчния екип са режисьорът Петко Бонев, диригентът Страцимир Павлов, сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова, сценично движение и пластика Анна Пампулова, 3D mapping Лора Руневска. Участват солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна.

Сред артистите от различни поколения, избрани с труден кастинг в два тура, се открояват: Виктор Ибришимов (когото аплодирахме като Клод в премиерния мюзикъл от това лято „Коса“) в ролята на Муфаса; младите таланти Васил Желев и Максим Ялнъзов (който играе и в мюзикъла „Любовта никога не умира“) като малкия Симба. В ролята на порасналия Симба репетират любимците ни от редица други мюзикъли на варненска сцена, солистите на Държавна опера Варна Борислав Веженов и Велин Михайлов, а образа на Нала подготвят великолепната Лилия Илиева и Яница Халачева.

„Цар Лъв“ (The Lion King) е първият анимационен филм на Дисни, създаден не по съществуваща творба, а по оригинална история (1994), вдъхновена от библейските разкази за Йосиф и Моисей, както и от „Хамлет“ на Шекспир. Песните на Елтън Джон и текстописеца Тим Райс, с оригинална музика на Ханс Цимер: "I Just Can't Wait to Be King", „Circle of life“, „Hakuna Matata“, „Can You Feel the Love Tonight“ и други покоряват сърцата на зрителите и спечелват две награди „Оскар“и един „Златен глобус“ на филма. Следва мюзикълът „Цар Лъв“ (1999), който не само триумфира на световната цена, а за малко повече от 20 години носи шесткратно повече милиарди от анимационния филм.

Сюжетът разказва за Симба (лъв, от суахили) - младият лъв, който трябва да наследи баща си, Муфаса, като цар на Лъвските земи. Но убийството на Муфаса от чичо му Скар обърква предначертания ход на събитията и въвлича Симба в много премеждия, докато след години борба доброто побеждава, Симба защитава полагаемото му се място и животът се завръща в обичайното си русло. Една красива и добре разказана приказка за доброто и злото, които живеят във всекиго, а кое от тях ще надделее, зависи от самите нас.

Билети на цени 15, 20, 30, 40, и 50 лв. можете да закупите през онлайн мрежата на Grabo.bg

 

 

 

Творчески екип на представлението

 

„ЦАР ЛЪВ”

Музика Елтън Джон, текст Тим Райс

                                       

Постановъчен екип:

Оркестрация - Данко Йорданов

Диригент - Страцимир Павлов

Сценичен дизайн и  костюми - Ася Стоименова

Сценично движение и пластики - Анна Пампулова

Сценични бойни пластики – Николай Дериволков

Асистент - Станислава Томова

3D mapping - Лора Руневска, elektrick me

Превод - Лилия Бонева

Режисьор - Петко Бонев

Асистент режисьор - Даниел Йовков

 

Действащи лица и изпълнители:

СИМБА (дете) - Васил Желев, Максим Ялнъзов

НАЛА (дете) - Бриана Петрова, Ивайла Иванова

МУФАСА - Виктор Ибришимов, Тихомир Трифонов

СИМБА - Борислав Веженов, Велин Михайлов

НАЛА - Лилия Илиева, Яница Халачева

СКАР - Димитър Ялнъзов, Нейчо Петров-Реджи

РАФИКИ -  Моника Иванова, Христина Джурова

ТИМОН - Йоан Попов, Ненчо Костов

ПУМБА - Даниел Добрев, Лев Караван

ЗАЗУ - Георги Иванов, Калоян Лулчев

ШЕНЗИ - Балена Ланджева, Радинела Тотева

БАНЗАЙ - Лев Караван, Ненчо Костов

ЕД - Георги Иванов, Калоян Лулчев

САРАБИ - Антонела Петрова, Калина Жекова

Резерви: Димитрина Германова (Нала), Розалия Желязкова (Рафики), Надя Станоева (Шензи), Мойра Янкова.

Помощник-режисьори Димитър Левичаров, Елиана Атанасова. Корепетитори Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.


--