Носителят на поредица от престижни награди за литература роман „Камбаната“ на писателя Недялко Славов ще оживее на сцената на Античен театър Пловдив тази есен. Драматургичният прочит на текста е резултат от вдъхновението на звездата от родната театрална сцена Деян Донков. Провокативният сюжет ще бъде пресъздаден в моноспектакъл от самия актьор. Той е и режисьор на спектакъла. Премиерата е на 24 септември от 20.00 часа и се реализира по програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.
„Като неистово желание да мина през „Камбаната“ или по-скоро тя да мине през мен и да остане завинаги в мен“ - така Деян Донков описва мотивацията си да пресъздаде на сцената историята за убиеца Вено и терзанията на душата му по пътя към добродетелта. "Това е изповедта на един убиец, претърпял катарзис през Вярата. За да спаси Камбаната - символ на вярата, героят е готов да я брани с цената на живота си. Единствена любов на Вено от детството е ромката Лейла. Верен като самурай на своя господар, той остава верен на Любовта до края... пък и след това", разсъждава актьорът и режисьор.
Още преди две години Деян Донков обяви публично своето намерение за сценична версия на романа. За изграждане на цялостния спектакъл той се доверява на колеги, с които работи от години. Номинираният за Аскеер, 2019 сценограф Никола Тороманов разкрива малка част от идеята си, а именно да изгради на сцената на Античния театър декор само от едно дърво, около което се развива фабулата. Визуалните ефекти, както и целият 3D мапинг, са дело на визуалния артист Марио Стоянов. За хореографията се е погрижил един от най-талантливите съвременни български танцьор и актьор Деян Георгиев, а за музиката - утвърденият театрален композитор Петя Диманова. Фотографията е поверена на Стефан Н. Щерев.
Актрисата Пламена Иванова ще се въплъти в образа на Лейла – вечната любов на героя от романа.
На сцената на Античния театър ще се качи и оркестър „Карандила“.

Романът „Камбаната“ на пловдивския писател Недялко Славов излиза на книжния пазар през 2016-а. Носител е на националната награда „Христо Г. Данов” раздел „Българска литература“ .