Президентът Румен Радев връчи третия, последен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание на "БСП за България", предаде БТА.  БСП съхрани откритост и диалогичност при досегашните усилия за съставяне на кабинет, отбеляза Радев при връчването на мандата. Той посочи, че вярва, че хилядите честни социалисти и вътрешно-партийната демокрация са гарант, че третият мандат ще бъде употребен за съставяне на правителство около ясни ценности, от безспорни познати на обществото личности, защото България има нужда от лидерство.

Разбираме отговорността, която поемаме, ще положим всички усилия да съставим редовен кабинет с мнозинство в парламента, което да предприеме мерките за реформа и мерките за промяна на досегашния модел на управление, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Вчера след като стана ясно, че БСП ще получи третия мандат, лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че ще поканят на разговори "Изправи се БГ!Ние идваме!", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Нинова уточни, че ще подходят различно от първия мандатоносител и няма да поставят предварителни условия и предварително определени кандидатури за премиер и министри. От БСП искат партиите да търсят консенсус и решението да бъде взето заедно, като всичко ще се случи публично. Нинова каза още, че кандидатът за премиер не трябва да е нито един от политическите лидери на партиите.

Моментът е такъв, че трябва да отстъпим назад и да изберем надпартийна фигура, консенсусна, уважавана, която да може да проведе политиките, които ще заложим и да изведем заедно България от кризата в следващите месеци, коментира Нинова.