В община Асеновград днес се проведе заседание на Общинския оперативен щаб за превенция и борба с коронавируса. Срещата бе водена от кмета на града и председател на щаба доктор Христо Грудев. Той припомни, че целият свят вече очаква четвъртата вълна на COVID-19 и трябва да бъдем внимателни и предпазливи при комуникацията си с околните. "Статистиката сочи, че за последното денонощие са констатирани над 1700 нови случая на коронавирус в страната, а в нашия район са 179. Въпреки данните, аз знам, че сме много по-подготвени сега, отколкото бяхме през миналата година, за посрещането на вируса", каза пред присъстващите кметът доктор Грудев.

В рамките на една седмица (от 21.08.21 г. до  26.08.21 г.) само за територията на община Асеновград са регистрирани 68 нови случая на COVID-19. 26 от пациентите са били хоспитализирани. Други 42-ма са оставени на домашна изолация, като повечето от тях са млади хора. От Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Пловдив отчитат повишаване на ежедневните случаи и призовават хората да се ваксинират. Потвърждава се тезата на експертите, че новозаразените в Асеновградско са предимно младежи, които или са се завърнали от морето, или са контактували с много хора по нощни заведения. От РЗИ - Пловдив апелират личните лекари и специалистите при най-малкото съмнение за коронавирус да изпращат пациентите си в лаборатория, за да направят тест.

Във Военно формирование 24490 – няма заразени с COVID-19 служители. Обстановката там е спокойна. 12% от военнослужещите са ваксинирани, като им е направен пълен цикъл на ваксинация. РУ – Асеновград – спокойна обстановка. от МБАЛ – Асеновград и „Медицински център I“ посочват, че се наблюдава увеличение на хоспитализираните. От 24-ти август се приемат по 5-7 души дневно, които се поставят на инвазивна вентилация. В същото време се изписват по четирима. За последните дни двама възрастни пациенти са загубили битката срещу коронавируса. Само за август във ваксинационния кабинет на лечебното заведение са се ваксинирали 1400 души - по време на обявените зелени коридори. Някои са с поставена първа игла, а други вече имат и втора. От Районната противопожарна служба в Асеновград пък има един заразен служител, който е оставен на домашно лечение.

Учебните заведения на територията на общината също са подготвени. Към момента няма констатирани болни от COVID-19 от педагогическия персонал. От всички, общо 20% са ваксинирани, а 25% са преболедували вируса. Маските в клас остават задължителни, като няма да се ползват в часовете по физическо възпитание и спорт - отвън на двора, посочват директорите, представители на училищата в щаба.

В края на заседанието стана ясно, че 540 военнослужещи са взели участие в гасенето на пожара над Нареченски бани и Югово. Освен тях, срещу огнената стихия редом до пожарникарите се бориха и доброволци от Доброволно формирование „Асеневци“ към община Асеновград, както и много случайни граждани от различни населени места в страната. Кметът доктор Христо Грудев благодари на всички, които са се включили в дейностите по потушаване на пламъците.