Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни, заяви президентът Румен Радев по време на изслушването на Гергана Стоянова, предложена за нов член на ЦИК от "Има такъв народ" във връзка с предсрочно прекратения мандат на Любомир Гаврилов, предаде БТА.
Искам да ви пожелая успех и да се включите възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК, защото разпускането на Народното събрание е въпрос на дни, обърна се държавният глава към Стоянова. Той изрази удовлетворение от образованието, експертизата и опита на кандидатката, както и от заявените воля и желание за работа. Вярвам, че ще допринесете за ефективната работа на ЦИК, посочи Радев. Той подчерта, че за да имаме честни, прозрачни и достъпни избори, са от изключителна важност съставът и начинът на работа на ЦИК. За да има тя ефективна дейност е съществено важна публичността в нейната работа, каза Радев, като добави, че днешното изслушване е важен елемент от продължаването на тази публичност.
По време на изслушването Гергана Стоянова информира, че е юрист, 22 години е упражнявала адвокатската професия, и има опит в изборния процес като член на РИК в Бургас при последните избори. Тя посочи като свои качества, с които е допринесла за ефективността на работата, работоспособността си, желанието да се извършва работата своевременно, възможността да работи под напрежение и работата в екип. Според нея е важно да се води разяснителна кампания сред хората. Впечатление й е направило желанието на хората да видят и да се запознаят с начина на гласуване с машините. Стоянова смята, че следва максимално по всякакви начини да се извършват разяснителни кампании по различни канали и да има такива поне от седмица или две непосредствено преди изборите.
Секретарят по правни въпроси на президента проф.Емилия Друмева, председател на комисията, която проверява съответствието на документите на кандидата, каза, че Гергана Стоянова отговаря на изискванията на Изборния кодекс да бъде член на ЦИК и не е налице несъответствие с изискванията на закона. Липсват и данни, които да поставят под съмнение нейните нравствени и професионални качества. Проф.Друмева посочи, че очакват Стоянова да бъде компетентен член на ЦИК. Предстои много работа, защото динамиката в публичното пространство е огромна, а изборният процес се разширява с нови казуси, каза Друмева и пожела успех на кандидата.