Всяка година на Кръстовден се отбелязва професионалния празник на служителите от структурите на “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР. По традиция пловдивските огнеборци отдадоха заслужена почит към изпълнилите достойно професионалния си дълг, а на тържествена церемония бяха отличени най- храбрите, самоотвержени и всеотдайни бойци.
Празника на служителите на пловдивската дирекция почетоха
Ангел Стоев - областен управител на област Пловдив,
Йордан Ставрев-  заместник кмет по обществен ред и сигурност в община Пловдив, заместник директор на ОД на МВР Пловдив- Васил Костадинов,
Павел Михайлов- кмет на община Родопи. Състава на дирекцията получи редица поздравителни адреси от институции и организации, както и от жителите на населени места, които през това лято не бяха пожалени от огнената стихия.
Кметът на община Родопи-   Павел Михайлов, връчи благодарствен плакет на директора на Регионална дирекция пожарна безопасност и защитана населението- Пловдив -комисар Георги Мангараков и благодари на всички смели мъже, които с цената на живота си бдят над спокойствието и живота на обикновените хора.
На професионалния си празник получиха награди и онези пловдивски огнеборци, отличили се  в работата си през годината.
Почетен знак на МВР III степен  получи младши експерт Димитър Илиев Кръстев- началник на дежурна смяна в група „Пожарогасителна и спасителна дейност“ във Втора Районна служба по пожарна и аварийна безопасност към Регионалната дирекция Пловдив. Служителят е отличен за безукорно поведение, постигнати трайни резултати и проявена инициативна със заповед на министъра на вътрешните работи.
С "Обявяване на благодарност с парична награда" са наградени четирима служители на Регионална дирекция Пловдив. За проявена инициативност  и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на служебните им  задължения са отличени:
гл. инспектор Петър Христов Петров- началник на сектор „Специализирани оперативни дейности“,
ст. Инспектор Веселин Стоянов Брадистилов – началник на група „Оперативен център“ в сектор  „Пожарогасителна и спасителна дейност“
инспектор Мюрсел Нурай Мурад – инспектор V Степен в група „Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност на Първа  районна служба пожарна безопасност и защита на населението – Пловдив
инспектор Панайот Йонков Чепилски – инспектор  IV степен в група Оперативен център на сектор „Пожарогасителна дейност “
Във връзка с професионалния празник на пожарникарите 14 септември  с отличие  "ПИСМЕНА ПОХВАЛА"  са наградени  46-ма  служители на РДПБЗН Пловдив.
За постигнати високи резултати в служебната дейност с широк обществен отзвук и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните им задължения с "Колективна парична награда", със своя заповед министъра на вътрешните работи награждава 40 служители на Регионалната дирекция - Пловдив. Огнеборците са проявили  изключително себеотрицание, воля  и мъжество при овладяването на масивни пожари в селата  Михилци, Старосел и Кръстевич.
За хората извън професията, остава скрит трудния, сплотен и понякога съкрушителен свят на най-смелите служители за противопожарна помощ.  Ето защо в моментите на голямо изпитание, когато силите и възможностите са на предела, от изключително значение е подкрепата на доброволците. Днес бяха наградени и 8 души с огромни сърца. Наградите на доброволците от Формирование 112 – Пловдив, връчи гл. инспектор Димитър Бришимов. За активно участие в овладяването на горските пожари грамоти от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ получиха:
Меглена Трифонова , Пролет Александрова, Красимир Каракашев,
Атанас Даков,  Раян Николов, Цветан Йошев,  Бранимира Димитрова,
Антон Мартинов, Десислав Хаджиев и  Христо Димитров.  От името на ГДПБЗН, гл. инспектор Димитър Бришимов връчи плакет за принос и заслуги на Доброволно формирование „Пловдив -112“.  Наградата получи ръководителят на формированието – Атанас Даков.
Здраве, силен дух, успешни професионални мисии и удовлетворение на всички огнеборци и техните помощници- доброволците!