Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров бе гост на откриването на нов корпус на Медицински университет – Пловдив. Сградата се намира точно до входа на ул. „Любен Каравелов“. На площ от 4000 квадратни метра, шест етажният корпус разполага с 32 научни и учебни лаборатории и аудитория със 70 места.

На откриването на новата сграда присъстваха настоящият ректор на МУ Пловдив – проф. Мариана Мурджева, бившият – проф. Стефан Костянев, ректорите на останалите пловдивски висши учебни заведения, почетният консул на Чехия Иван Соколов, заместник-кметовете  по образование и финанси Стефан Стоянов и Величко Родопски, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, кметове на райони и общински съветници.

Новата сграда бе осветена лично от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай.

„Лекарското изкуство не е професия, то е богослужение. Лекарят гледа на своя пациент като на образ Божи и подобие. Колкото повече страдащият чувства и съзнава, че лекарят не лекува сам,  а лекува с дарбата, която Бог му е дал, толкова повече ще усети божията благодат. Създавайте здрав дух в здраво тяло, лекувайте и душата с Божията благодат", заяви митрополитът, след като отслужи тържествен водосвет и се обърна към ректора на МУ – Пловдив с думите: „Предстои ви нещо важно - да обучите в медицинското изкуство тези млади хора!"

Новооткритата база ще бъде ползвана от 61 преподаватели в университета, като в нея ще се обучават над 1500 студенти годишно.