Донорска ситуация е възникнала в УМБАЛ "Свети георги" в Пловдив, при която мбад мъж е дал шанс за живот на четирима души. Товасъобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

На  29 септември в МБАЛ „Лозенец“ са извършени две бъбречните трансплантации на жена на 39 г. и мъж на 51 г., чернодробна трансплантация на мъж на 46 год. във Военномедицинска академия-София и сърдечна трансплантация на мъж на 30 г. в УМБАЛ „Света Екатерина“.

Пациентите се възстановяват под лекарско наблюдение.

На 27 септември 2021 г. 28-годишен мъж от гр. Пловдив е идентифициран с мозъчна смърт. Въпреки тежката загубата, близките вземат благородното решение да дадат шанс да бъдат спасени човешки животи, като се ицползат негови органи.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ със съдействието на Министерство на здравеопазването организира и координира цялата донорската ситуация.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва своите съболезнования към близките на донора и благодарност към екипа на д-р Костадин Чифлигаров при УМБАЛ „Свети Георги“, към ЦСМП-Пловдив и към трансплантационните екипи на Военномедицинска академия,  МБАЛ „Лозенец“ и УМБАЛ „Света Екатерина“.