75 души починаха от коронавирус в Пловдивско от началото на октомври.  От тях 72-ма са били без ваксини. Тримата имунизирани, които са издъхнали са имали по две тежки придружаващи заболявания. Това съобщи губернаторът  Ангел Стоев преди заседанието на областния кризисен щаб. На него  ще бъде анализирана епидемичната обстановка и ще се набележат мерки за борба с разпространението на заразата.

През септември жертвите на  COVID в Пловдивска област  са  164, от които 157 без ваксина.

"Призовавам хората да се ваксинират, за да спрем разпространението на заразата и да намалим смъртността", заяви Ангел Стоев. Той добави, че в Англия, където е ваксинирано 68 % от населението, смъртността на дневна база е 28 души, докато в България умират по 100.

Заболеваемостта в Пловдивска област в момента е 380 на 100 000, докато средно  за страната е  500 на 100 000. Регионът е далеч от тъчночервената зона.  Заразата в момента се разпространява най-много  в Пловдив, Карлово и Перущица.

От 25 на 19 % спаднал броят на хоспитализирани пациенти с COVID в Пловдив и областта през този месец.

„Това се дължи на началото на учебната година и увеличението заразените ученици. Те не са в рискова група, повечето от тях са само носители и малцина постъпват в болниците”, обясни Стоев.

В момента в Пловдивска област има  262 свободни легла в COVID отделенията.