Контролът по спазването на противоепидемичните мерки в Пловдивско ще бъде завишен. Това обяви губернаторът Ангел Стоев след заседанието на Областния кризисен щаб
"Искаме да бъдат завишени санкциите за нарушителите. Сега в момента са ниски. Ще се обърнем за това и към правителството", заяви  той.  Директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева съобщи, че над 100 нейни служители продължават да извършват проверки. Тя призова хората да спазват ограничителните мерки и да се ваксинират.
През последните месеци се отчита спадане на  темповете на имунизация в Пловдив и областта. През лятото за денонощие са се имунизирали от 1100 и 1200 души в Пловдивско, сега са под 1000. Тя даде и пример как нито един студент от три пловдивски висши учебни завадения не е пожелал да са имунизира след направено предложение от РЗИ и студентските съвети.

Директорът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов заяви, че се натоварването на ръководените от него екипи се увеличава. През миналата седмица са обслужени 250 пациенти с COVID. Положението обаче все още не е стигнало своя пак, както през ноември и декември миналата година. Тогава са били обслужвани до 478 пациенти на седмица.

Ангел Стоев добави, че към момента има 262 свободни легла и не е нужно разкриването на допълнителни.

 "Нямаме единен алгоритъм за лечение на хора с коронавирус. Поех ангажимент да изпратя писмо до МЗ с искане на нашия щаб за изработване на алгоритъм и да се спусне към лечебните заведения”, каза Стоев.  Областният управител добави, че ще бъдат взети нови мерки, ако Пловдивско навлезе в тъмно„червената зона.