Ако ситуацията с пандемията продължи да се влошава, може в още общини училищата да минат на ротационно обучение. Това заяви областния управител Ангел Стоев след заседанието на щаба.

В момента в Пловдив, Асеновград, "Марица", Брезово и Перущица са на смесено обучение, а от понеделник в същата схема влиза и Карлово.

Шефката на РЗИ-Пловдив д-р Сийка Димчева обясни, че са раздали  4300 безплатни антигенни теста на 14 лаборатории в Пловдив. Други билиа разпределени към болнични заведения.

По нейните думи  50% от работещите в сферата на здравеопазването в Пловдивско са имунизирани. С най-голям дял  от тях били общопрактикуващите лекари - 62%, като някои от тях вече си поставили трета доза.

Шефът на общинското здравеопазване в Пловдив д-р Калин Калинов коментира, че този процент не е задоволителен. Той добави, че част от джипитата са прекарали вируса и имат изграден имунитет.

Областният управител Ангел Стоев съобщи, че ще продължи поетапното разкриване на легла в болниците за пациенти с COVID в зависимост от ситуацията. В момента свободните са 183 от общо 889.
"Тези цифри показват, че населението на Пловдивска област не трябва да се притеснява. Здравната система издържа на натиска", увери губернаторът.

В момента интензивните легла са 113, от тях не били заети 30. Според Стоев големият проблем бил в многото интубирани пациенти, тъй като повечето от тях умирали. По думите му предстои отварянето на COVID зони в медицински центрове извън Пловдив.