Ако сега въведем пълен локдаун в страната, след няколко месеца пак ще трябва да го направим. Каква е алтернативата? Решението е повече отговорност от всички.

Това заяви пред студенти медици от Пловдив президентът Румен Радев. Той присъства на тържество по случай Деня на будителите.

Бъдещите лекари го попитаха какво предлага, за да се пресече пандемията. Радев отвърна, че отговорът е много сложен, тъй като концентрира в себе си икономически и социални аспекти. "Вариантът Делта плюс е с голяма степен на заразяемост, а пораженията са много сериозни. Трябва да бъде намерен баланс как да се предпазват хората и да се спасяват човешки животи и да не се нанасят щети върху държавата при едно пълно затваряне", допълни Радев.

Той повтори, че е имал своите критики към служебното правителство за въведените мерки. "Но каква е другата алтернатива, когато тенденцията на заболеваемост и смъртност е силно нагоре", попита президентът. Според него ако се въведе пълен локдаун, последствията ще са катастрофални.

Президентът отбеляза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е поставен акцент на Спешната помощ. "Ние губим така нареченият "златен час", а за вас, медиците, той е платинен. Това са първите 15-20 минути, когато трябва да се окаже помощ на пациента. Това време е критично и по тази причина Планът предвижда да има помощ по въздуха. Предвидени са 6 локации в страната, които да покриват този "златен час", посочи Радев. По думите му помощта ще се осъществява чрез медицински хеликоптери. "В България над 65% е делът на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания", каза той.

Радев съобщи, че се предвижда изграждане и оборудване на 390 амбулатории за доболнична помощ в отдалечените места на страната. Целта е след абдикацията на държавата тя да се върне при тези пациенти.

Попитан необходима ли е реформа, за да остават специализантите медици в страната, президентът отговори положително. "Държавата е длъжник на младите лекари. Годишно медицина завършват 1000 души, а местата за специализации са много малко. Това е причина да губим млади лекари", отбеляза той. Според него другият проблем е стартовото заплащане.

"В Германия то е 3500 евро, а у нас - 700-800 лева. Няма как с тези пари да задържим младите лекари", посочи Радев. И отбеляза "уродливата диспропорция", където разликата в заплатите между тези на болнични шефове и млади медици е 100 пъти. Според президента годишната такса от 10500 лева за платено обучение по медицина и много висока и е редно да се преразгледа, за да не отказва младите хора.

По думите на президента редно е да има у нас и други здравноосигурителни каси, за да се разбие монопола на НЗОК.