Традиционната акция „Зима“ стартира на 1 ноември и ще продължи до края на месеца. Информация за етапите, на които ще бъде проведена, бе дадена на брифинг днес в сектор „Пътна полиция“ – Пловдив от инспектор Ботьо Гиргинов и представители на партньорските организации Съюз на българските автомобилисти и Български червен кръст.  

В периода 1-10 ноември кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ ще бъде насочена към водачите на пътни превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга, малогабаритна селскостопанска техника и др., като акцентът в полицейските проверки ще бъде поставен на тяхното оборудване и задължителните светлоотразителни елементи.  

От 11 до 20 ноември ще се проведе кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Тя е свързана с превенцията над поведението на пешеходците, пътниците и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците и спрямо всички нарушители ще се прилага нулева толерантност. Контролът ще бъде насочен: към спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане на пътното платно; към пътници, пътуващи в нарушение на ЗДвП или създаващи с поведението си предпоставки за пътнотранспортни произшествия;  за недопускане отнемането на предимството на пешеходците от стана на водачите на ППС.

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“, от 21 ноември до 30 ноември, е насочена към водачите и техническата изправност на управляваните от тях МПС. По традиция 21 ноември, който е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от ПТП, ще бъде отбелязан и в храмовете на всички официални религии в страната.