Състав на Пловдивския окръжен съд не позволи екстрадирането на Тошко Тодоров-Машора в Гърция. Магистратите не уважиха Европейската заповед за арест издадена спрямо него от властите в южната ни съседка. Причината за това решение е разминаване в изложената фактология от тях  и доказателствата по делото, които показват, че Тошко Таодоров  няма общо с престъплението.


Прокурорът по делото каза в съдебната зала, че магистратите имат всички основания да не уважат искането за екстрадиция.

Самият Тошко Тодоров заяви в последните си думи пред съда, че е невинен и очаква справедливостта и правосъдието да възтържествуват.

Той е е издирван от властите в Гърция  с Европейска заповед за арест по обвинение за съучастие в трафик на нелегални мигранти.

Причина за това е откритият през есента на 2019-а година в южната ни съседка кемпер с 28 бежанци в него, като според документите на колата неин собственик е Машора. Според гръцките закони това е тежко престъпление, което се наказва с дългогодишен затвор.

Тошко Тодоров обаче твърди, че отдавна е бил продал кемпера си на непознати купувачи, за което разполага с нотариален акт. Освен това има документални доказателства, че по времето на престъплението е бил на работа  в родното си село Столетово и работодателят му е издал необходимия документ за това. Негови близки и приатели протестираха днес пред Съдебната палата в Пловдив с искане да не бъде екстрадиран.

Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в 5-дневен срок.