С 43 гласа "за“ и 6 "въздържали се“ общинските съветници в Пловдив гласуваха закупуването на техника за зимно почистване на общинските пътища. Предвидени са 135 825 лв, предаде Радио Пловдив.

Средствата не са от общинския бюджет, а от държавата, които се отпускат целево всяка година за зимното почистване. С тях ще се купят два специализирани товарни автомобила, окомплектовани със самосвал и разпръсквач за сол, стойка за гребло и гребло за сняг.

И двата са втора употреба, на стойност по 54 000 лева, или общо 108 000 лева.

Ще бъдат закупени също така и 5 гребла за сняг за почистване на пътното платно, на стойност по 5520 лева – общо 27600 лева.

Директорът на ОП  "Чистота“ Димитър Георгиев обясни, че държавните средства могат да бъдат изразходвани единствено и само за тази цел и ако не се използват ще трябва да се връщат в бюджета. Така той отговори на въпрос от страна на общинските съветници защо се налага техниката да бъде втора употреба, а не да се закупи на лизинг.

Съветниците без дебат гласуваха и допълнителни 900 000 лева за районните администрации за ремонт и поддържане на уличната мрежа, които дабъдат прехвърлени от предвидените за строеж на многофункционална спортна зала в ЕГ „Иван Вазов“.

Това предложение на кмета Здравко Димитров бе внесено в извънреден порядък към същата точка.

Досегашният временен управител на Комплексния онкологичен център в Пловдив доц. Тихомир Дерменджиев е избран за постоянен шеф на лечебното заведение. 31 съветници гласуваха "за", нямаше "против", а 11 от "Демократична България" и БСП се въздържаха.

Той  бе единственият кандидат на конкурса и получи оценка над 5,50. "Уважавам го като учител, но има стряскащ одит за лечебното заведение, който обхваща времето, когато ръководители са били д-р Пламен Фотев и доц. Дерменджиев.