Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ ще се проведе на 26, 27 и 28 ноември. Тази година то е под патронажа на Министерство на туризма на Република България. Организатори са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив, с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града. Фестивалът се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.
На пресконференция днес в Дома на културата „Борис Христов“, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, председателят на УС на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев и енолог №1 на УХТ – Пловдив - доц. Христо Спасов, ръководител на катедра "Технология на виното и пивото" представиха акценти от програмата на „Дефилето“, както и от програмата на „Дните на младото вино“, които започнаха в понеделник и продължават до четвъртък.
„Защо подкрепяме това събитие толкова години? Защото то е едно от най-иновативните събития, които имат доказан принос в развитието на туризма в Пловдив. Шест са сегментите, които изграждат туристическия бранд на града ни, а „Дефиле на младото вино“ застъпва и шестте съставки. То е едно от любимите събития на пловдивчани и гостите на града и предлага културен, винен, събитиен, кулинарен туризъм, съчетание на хубава храна и вино, заедно с посещение на културно-историческите забележителности в Стария град и богата програма от събития. Радвам се, че пловдивските културни институти активно участват. Общински институт „Старинен Пловдив“, Градската художествена галерия и Регионалния археологически музей участват с 9 локации, от общо 17-те тази година. Дефилето традиционно привлича хора от страната, които идват специално, за да посетят Пловдив и Стария град“, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на пресконференцията.
„Дефиле на младото вино“ стартира за 13-ти път, въпреки обстановката,  при това с рекордно участие. През 2020 година участваха 36 изби, тази година са 42. Общо участниците са – 60, през миналата година бяха 48 -50. От тези 60 - 15 са производители на храни и продукти и 3 съпътстващи участника. Миналата година отчетохме рекорден брой посетители, искрено се надяваме тази да подобрим този рекорд. Постарали сме се много, положили сме всички усилия за перфектна организация и най-важното спазване на противоепидемичните мерки“, разказа инж. Любозар Фратев..Организирано е еднопосочно влизане, плановете за разположение на щандовете в къщите са съгласувани с РЗИ. Ще се ползват само откритите дворни пространства, с изключение  на Балабанова къща. Ще бъде осигурена дистанция от 8 метра. Голям брой доброволци от Медицински университет – Пловдив, дългогодишен партньор на събитието, ще следят строго за спазване на мерките. Пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки. Входовете на локациите организирани в еднопосочно движение ще бъдат обозначени с насочващи стрелки, регламентиращи посоката на движението.
Откриването на „Дефиле на младото вино“ е на 26 ноември (петък). По традиция от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч., „Дионисиево шествие“ съпроводено с ансамбъл „Тракия“ ще поведат всички винолюбители към началото на Стария град. В 14:00 ч. официалните гости ще приветстват участниците. Министърът на туризма Стела Балтова ще отвори първата бъчва младо вино на винарска изба – златен медалист от предходното издание. „С наздравица“ заедно ще дадем официалния старт на винените дегустации, които ще продължават и през трите дни:
● 26 ноември - от 14:00 до 18:00 ч.
● 27 ноември - от 11:00 до 18:00 ч.
● 28 ноември - от 11:00 до 17:00 ч.
В последния ден – неделя, се очаква и посещение на министъра на културата Велислав Минеков. Очакват се и гости от Франция, ще има дегустации на френско божоле.
За първи път в „Дефиле на младото вино“ се включва една от най-хубавите частни галерии в града - „Джуркови“, както и къща „Недкович“ след ремонта. Зелен сертификат ще се изисква само в закрити пространства – вътре в Балабанова къща, както и на културните събития в „Дните на младото вино“.
УХТ - Пловдив отново осигурява доброволци, които са студенти от специалностите „Технология на виното и пивото“, „Туризъм“ , „Хотелиерство и ресторантьорство“. За студентите това е събитие, което не само пропагандира виното, дава знания и опит и създава добро настроение, но и помага за тяхното професионално ориентиране, развитие и изгражда полезни контакти, разказа доц. Христо Спасов от УХТ. Разбира се една от най-важните задачи на Университета по време на „Дефиле на младото вино“ е работата на дегустационната комисия, която ще извърши професионалното оценяване и награждаване. В журито тази година влизат преподаватели от катедрата „Технология на виното“, сомелиерът Катя Йончева и представител на професионалните винари от Изпълнителната агенция по лозята и виното.  
Журито ще заседава в събота в 10 часа, проби ще се набират още от четвъртък, а награждаването на победителите в конкурса „ДИОНИС“ ще стане в събота вечер по време на „Вечер на майсторите на виното“.
„За нас е много важно и какво ще решат хората в анкетите, извън професионалното жури. Част от тях са истински любители, други имат професионален интерес. Ще съм щастлив, ако  оценките ни съвпадат“, каза още доц. Спасов.
В „Дефиле на младото вино“ ще имате възможността първи да дегустирате от младите вина /реколта 2021/ на участващите винопроизводители.  Очакват ви над 250 вида пивки, български вина. Не пропускайте възможността да се сдобиете със стъклена /брандирана/ чаша, за да се почувствате като истински професионалисти по време на дегустациите. Дегустацията се осъществява с жетони. Един жетон е равен на една дегустация. Пред всяка локация ще бъде разположен информационен щанд и сътрудници. От  тях ще може да закупите желания от Вас дегустационен комплект. Цените са между 3 и 16 лв.
За удобство на винолюбителите ще има насочващи информационни табели към всички фестивални локации. Министерство на туризма участва със свой информационен щанд, разположен в двора на галерия „Златю Бояджиев“.
Карта с обектите и участниците вече е публикувана и може да се види онлайн. Отбележете присъствието си на „Дефиле на младото вино“ 2021 и поканете вашите приятели, за да се насладите заедно с нас на феерия от вкусове и емоции.
За поредна година организаторите продължават своята кауза в подкрепа на студенти от профилираните университети, като предоставят стипендии от прихода на фестивала.