Известната  журналистка Велислава Дърева е уволнена от редакцията на в-к "Дума". Това съобщи пловдивчанката, която е известна с критиката си към лидера на БСП Корнелеия Нинова.

Ето какво написа Дърева в своя профил във фейсбук.

 

От днес, 14 януари и аз не съм част от екипа на ДУМА. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци,  гаулайтерите на Вождесата, даже не посмяха да ми го кажат лично. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански! Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без аргументи, без мотиви, без обяснения.
Дерзайте, корнелианци!

С позиция излязоха и евродепутати от БСП.

Ние, долуподписаните членове на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, изказваме своята загриженост във връзка с недопустимото отношение на ръководството на БСП към вестник „Дума“.
Проблемът бе повдигнат от журналистите в левия вестник с писмо от 2 декември, подписано от 30 човека. В него те говорят за цензура, тормоз и експерименти, които разрушават вестника. Броени дни преди предстоящия конгрес, ръководството на БСП отстрани три от най-авторитетните пера на левия вестник: Велислава Дърева, Велиана Христова и Георги Георгиев - журналисти, които с позицията си от години създават облика на всекидневника. Велиана Христова е и председател на синдикалната организация в редакцията.
„Дума“ съхрани духа и каузите на левицата в трудните времена на прехода. Вестникът на Продев винаги е бил еталон за честна, ценностна публицистика. Вестник „Дума“ никога не е принадлежал на ръководството, още по-малко на лидера на БСП, а на социалистите и левите хора в България. Досега никое ръководство на БСП не е посягало на редакционната свобода на журналистите в левия вестник. С тези си действия то подрива дългогодишния пакт на доверие между журналистите и читателите на „Дума“.
Унизителното отношение, за което алармираха журналистите от левия вестник, съвпада и с унизителните изборни резултати на БСП на последните три парламентарни вота. Със сигурност кризата в „Дума“ е елемент от общата криза в партията.
Ние, българските социалисти в Европейския парламент, изразяваме своята убеденост, че „Дума“ принадлежи на лява България и изказваме своята солидарност с голямото семейство на вестника, което включва сегашните и бившите журналисти на изданието, както и верните му читатели.
Петър Витанов
Елена Йончева
Иво Христов
Сергей Станишев .
Репресиите продължават!