„За първи път срещнах български музиканти, когато Горан Брегович доведе в Атина жени, които пеят български народни песни”, разказва за срещата си с българските гласове Йоргос Даларас. Двамата с Брегович имат издаден общ албум и уникален концерт на AVO Session Basel през 2011г., където гръцката звезда си партнира с две от солистките на „Мистерията на българските гласове”.
 „Обаче аз, от малко дете следя различни неща в района и научих от много рано за Ангелогласните. Те са ангелски хор, който пее църковни песни и са невероятни. Както и жените, които пеят с много високи гласове - тези традиционни български песни, които не знаеш дали са песни, с които оплакват, песни за радост или песни на тъгата.”, споделя музикантът в интервю за bTV.

Най-успешният гръцки изпълнител в света гостува на сцената на Античен театър, Пловдив на 2 септември от 20.00 часа.  Билетите за концерта му са на привършване.

Самият той има колаборации и дълготрайни партньорства със световни музиканти като Стинг, Дулсе Понтеш, Брус Спрингстийн, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Питър Гейбриъл.
„Тези музикални партньорства започнаха като една мечта, защото като малко дете, когато се занимавах с народна музика, нямаше път, за да стигна до тях, и всеки един от тях беше едно пожелание много трудно за постигане.”, спомня си музикантът. Но когато дава своите творби на тези музиканти, те веднага му отговарят и го канят в общи проекти.
„Тогава разбрах, че когато искаш нещо много, е възможно Вселената да съзаклятничи и да помогне то да се сбъдне”, казва Даларас.

За него Пако де Лусия е легенда от детските му години и защото още от малък започва да свири на китара. Възхищава се на колаборациите му с Ал ди Меола. А по-късно „гръцкият Брус Спрингстийн” нееднократно дели сцената с тях. Даралас е прекрасен музикант, добър човек и добър приятел, обичам го, пък казва за него самият Пако де Лусия.

С Дулсе Понтеш го свързва трайно приятелство, като придружава португалката във фадо и латино ритмите. Прочута е общата им версия на нейната страстна „O mare e tu”. А през 2005 г. с нея изнасят два великолепни концерта в Herodes Atticus Odeon в Атина, озаглавени „Морето и ти”.

O mare e tu – Dulce Pontes & Giorgos Dalaras
https://www.youtube.com/watch?v=T1G0siH6FbQ
Със Стинг пък записват и изпълняват по световните сцени емблематичната „Mad About You” /известна като Trelos gia Sena на гръцки/, съчетала уникалните гласове на двамата, лириката на любовната песен и източната чувственост на гърка. „Винаги съм се възхищавал на Стинг заради хубавия му глас и песните, които пише. Също и заради обществените му каузи”, разказва Даларас за своя приятел.
Концертът на Йоргос Даларас на 2 септември на Античния театър в Пловдив включва подбрани класики от огромния му богат репертоар. Гласът на Даларас ще бъде придружен от оркестър от духови инструменти, китари, гръцки бузуки и вокали.
Билети се продават в системата на Eventim в цялата страна, в Пловдив - Билетен център пред Община Пловдив, касата „МаскАрт“ в ДК „Борис Христов“, в Туристически информационен център на Римски стадион, каса на Античен театър от страната на АМТИИ и онлайн на Eventim.bg

С