ОИ  „Старинен  Пловдив“, Къща на Верен Стамболян и „Международно триенале на сценичния плакат“ канят пловдивчани и гости на изложба плакати на Божидар Икономов (1943 – 2016).  Официалното откриване е на 21 септември 2023 г. (четвъртък) от 18.00 ч. в Къща на Верен Стамболян, Пловдив, „ул. Кирил Нектариев“15/ Къщата на художниците.

Специалната изложба на майстора на плаката Божидар Икономов в рамките на Празниците на Стария град (от 18 до 30 септември 2023 г.) е посветена на 80 години от рождението на художника.

Изложбата включва 30 плаката, създадени от Божидар Икономов (Дари, както го наричат) в продължение на повече от 30 години. 12 от плакатите са от фонда на Старинен Пловдив и ще бъдат представени в автентичния им вид на отпечатъци от началото на 80-те години в приземния етаж на Къща на Верен Стамболян. В дворното пространство ви очакват част от прочутите музикални плакати на Дари, селектирани от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат – неизменна част от творческия и житейски път на Божидар Икономов.

Знаковите плакати на Божидар Икономов са създадени за различни оперни и балетни спектакли на Националната опера, за оперети и рок опери от репертоара на Музикалния театър „Стефан Македонски“ и се отличават със стил и неповторима визуална идентичност.

За автора: Големият български художник Божидар Икономов е автор на стотици плакати за театрални и оперни постановки, за филми и изложби. Работи 13 сезона за Софийската опера и балет, за различни фестивали и издателства и излага творчеството си на форуми по цял свят. Съосновател е на Международното триенале на сценичния плакат в София и председател на неговия организационен комитет. Носител е на награди от международни конкурси в Милано, Монс, Бърно и на най-престижните български отличия, включително ордена на Министерството на културата „Златен век“.

Божидар Икономов за изкуството на плаката: „Плакатът има криле. Той лети високо в синьото небе и ни гледа оттам с голямо цветно око. Понякога плакатите летят на ята. Красива, стройна редица, около бели облаци с многоцветна дъга. През нощта плакатът грее като луна, като бяла, синя, жълта, червена месечина. Около него звезди. Сутрин плакатите са накацали в града, в дълги редици по огради, фасади. На кръстовищата за тях има клетки, но те обичат да стоят отвън. Ако отминеш, протягат ръка и те хващат. Имат да ти разкажат много неща. Искат да те разсмеят. Могат да те натъжат. През зимата плакатите отлитат в топлите страни. Някои остават... Рисувам плакат. Ще го пусна като цветно хвърчило в небето. Ще тичам след него, докато се откъсне и полети сам. Приятен полет!“

Георги Лозанов за автора: „Дари беше влюбен в плаката, самият той приличаше на плакат. Като плаката и той бързо стигаше до хората, лесно преодоляваше бариери и умееше хем да развесели, хем да намери сюжет. Плакатът е градско изкуство – такъв беше и Дари. Остроумен, шарен и предизвикващ.“

Пътуващата изложба е част от едногодишната програма на Международното триенале на сценичния плакат Плакатът – проекции и перспективи, подкрепена от Национален фонд „Култура“. Събитието се провежда в рамките на Празниците на Стария град  (18 – 30 септември 2023 г.).