Виртуозни млади пианисти изнесоха впечатляващ клавирен концерт в сградата на Областна администрация – Пловдив, а блестящото им изпълнение беше аплодирано дълго от публиката с викове  "Браво".

Концертът бе посветен  на 115-тата годишнина от обявяването на независимостта на България и  се проведе под патронажа на областния управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев.

Възпитаниците на пловдивското музикално училище Хрисиана Савова,  Йордан Тодоров, Виктор Вичев и  Борис Трифонов са лауреати на множество национални и международни награди и представляват България в най-престижните световни конкурси. Техните преподавателки Светлана Косева  и Елена Велчева са едни от най-добрите клавирни педагози, изградили и дали път в кариерата на десетки музиканти.

„Емоцията от изпълненията на тези млади таланти, трудно може да се опише. Благодаря на областна администрация, че реши да покаже тези прекрасни деца именно тук, пред тази публика, която е готова да оцени техния талант“. Това заяви ректорът на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, която откри тържествения концерт и подчерта високото ниво на подготовката на учениците от НУМТИ „Добрин Петков“ .

Първият изпълнител бе шестокласничката Хрисиана Савова, която изпълни  прекрасно и с много финес “Импромптю № 1“ на Шопен. Християна е спечелила множество награди и е една от най-обещаващите ученици в класа по пиано на г-жа Светлана Косева. Неин ученик е и единадесетокласникът Йордан Тодоров, който  изпълни виртуозно  "Ундина" на Морис Равел.

Осмокласникът Борис Трифонов, ученик на г-жа Елена Велчева, изпълни с респектиращ за младата му възраст талант, „Новелета №2“ на Роберт Шуман.

Последва още едно виртуозно изпълнение – на Виктор Вичев, който също е ученик на г-жа Елена Велчева. Той представи "Островът на радостта" на Клод Дебюси.

Вълнуващото изпълнението на първокласничката от ОУ „Екзарх Антим  I“ Вая Милева накара цялата публика на финала да запее заедно с нея „Моя страна, моя България“. Тя бе и най-младият изпълнител и получи силната подкрепа на присъстващите в залата.  

„Вие сте изключителни таланти и Пловдив, и България, се гордеят с вас, мили деца. Избрали сте своя път да служите на музиката и продължавайте, защото ви очакват светлините на световната цена“, заяви заместник областният управител Димитър Добрев и връчи грамоти и подаръци на участниците в концерта и цветя на техните преподавателки. Специални благодарности бяха отправени и към д-р Злателина Коларова, преподавател в НУМТИ „Добрин Петков“, която вече четири години подкрепя всички музикални инициативи на Областна администрация.

Димитър Добрев изказа специални благодарности на „РУНИТОН - ТОНЧЕВ И СИЕ“ и нейния управител Веселин Тончев за предоставения безвъзмездно роял за концерта. Инструментът е от най-висок клас – FEURICH, модел 179, произведен в Австрия.