Днес  от 17.30 ч. във  фоайе Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“, ет 2, ще бъде открито „30 Букви“ е проект между 9 български калиграфи, които творят и развиват калиграфията в България. Автори са Атанас Димитров, Венцислав Джоков, Елизавета Дюлгерова, Жаклина Жекова, Константин Кръстев, Лора Щиркова, Милен Балбузанов, Пейо Пеев и Симеон Желев. Милен Балбузанов като участник и организатор, обедини групата под името „30 Букви“.
Специален гост на изложбата, който ще се включи с 1 авторска азбука е Насимо. https://nasimo.org/

Вечерта на откриването на 25 Септември от 18:30 ще има и Live Performance както и възможност за посетителите да се включат и да опитат да напишат нещо калиграфско.

Изложбата цели да покаже съвременния прочит на всеки един от авторите към българската форма на Кирилица. Идеята е да се представят 9 азбуки, създадени с различни калиграфски инструменти и техники. Също така към изложбата ще се включат и 9 цитата, вдъхновени от различни български автори.
Освен оригинално изписани азбуки и цитати, ще бъдат достъпни и лимитирани серии на всяка от творбите. По 10 номерирани и подписани дигитални принтове от всеки артист – 10 азбуки и 10 цитата. Ще има и 5 пакета, съдържащи всички азбуки на участниците и 5 пакета, съдържащи всички цитати. Всички визии ще бъдат предлагани и като пощенски картички.
Освен нещата от главната изложба за 1ви път ще изложим и оригинали, които не са свързани с главната изложба.
Специален гост на изложбата, който ще се включи с 1 авторска азбука е Насимо.
Вечерта на откриването на 25 Септември от 18:30 ще има и Live Performance както и възможност за посетителите да се включат и да опитат да напишат нещо калиграфско.
„30 Букви“ е не само изложба, а ново сформирана общност на българските калиграфи, която цели да обединява и да разпространява любовта към буквите и калиграфията