Забележителната пианистка Елена Башкирова ще свири за първи път пред пловдивската публика тази есен в рамките на „Европейски музикален фестивал“. Нейната изява в Пловдив ще бъде с оркестър „Кантус Фирмус“ с изцяло моцартова програма под палката на един от най-големите наши диригенти - маестро Георги Димитров.

Събитието е на 7 октомври т. г. от 19:00 ч. в Дом на културата „Борис Христов“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Почитателите на класическата музика у нас вече познават изпълнителското майсторство на Елена Башкирова, след нейните успешни гастроли в София и Русе. За предстоящия си концерт тя е избрала да представи една от по-рядко изпълняваните клавирни композиции на Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за пиано и оркестър №13 в до мажор. Другите произведения в програмата са Дивертименто за струнен оркестър в ре мажор, КV 136 и прекрасната Симфония №36 „Линц“.

Билетите за концерта се продават в Билетна каса пред община Пловдив, В туристическия информационен център на пл. Римски стадион и касата на Античен театър от страната на АМТИИ, ул. „Цар Ивайло“ №2, както и в цялата мрежа на   Ticketsbg.com и в  Eventim.

„Камерната музика е душата на музиката“, казва пианистката Елена Башкирова и това убеждение се потвърждава от нейната кариера на солист, ансамблов изпълнител, корепетитор и музикален продуцент. Нейният подход към всички аспекти на музиката е подход на приятелско съпреживяване, сътрудничество и комуникация.

Башкирова произхожда от известна руска музикална фамилия, която обхваща няколко поколения. Родена в Москва, тя започва обучението си на 15-годишна възраст в класа на своя баща, легендарния клавирен педагог Дмитрий Башкиров. Заедно с цигуларя Гидон Кремер, с когото често се изявява като дуо и прави записи, Елена Башкирова напуска Съветския съюз през 1978 г. и се премества в Париж. Тя е повлияна от работата си с диригенти като Пиер Булез, Серджу Челибидаке и Майкъл Гилен. От 1992 г. живее в Берлин със съпруга си Даниел Баренбойм.

Прочутата пианистка изпълнява класически и романтичен репертоар, както и музика от ХХ-ти век. Тя е редовен гост-солист на известни оркестри по света и има дългогодишно творческо сътрудничество със Семьон Бичков, Лорънс Фостър, Карл-Хайнц Щефенс и много други музиканти. Елена Башкирова е артистичен директор на Йерусалимския международен фестивал за камерна музика, който тя основа през 1998 г. Фестивалът се провежда всяка година през септември и е важна част от културния живот на Израел, обединявайки изключителни солисти от световните сцени.

От 2012 г.  ежегодно в Еврейския музей в Берлин се провежда партньорски фестивал на този в Йерусалим, който също добива широка популярност. Заедно с ансамбъла на фестивала Башкирова гастролира в Европа и САЩ. Чрез гостуванията на концерти от Йерусалимския фестивал на световноизвестни събития за камерна музика в Берлин, Париж, Лондон, Залцбург, Виена, Люксембург, Лисабон, Будапеща, Буенос Айрес и Сао Пауло, както и на международните летни фестивали в Люцерн, Вербие, Рейнгау, фестивала „Джордже Енеску“ в Букурещ, Клавирен фестивала в Рур и „Бетовенфест“ в Бон, популярността на фестивала в Йерусалим се разпростира далеч отвъд границите на Израел. Създадените от Башкирова програми са документирани от многобройни записи.

Репертоарът за пиано и глас е от особено значение за пианистката. Списъкът от певци, с които тя си партнира включват Анна Нетребко, Олга Перетятко, Доротея Рьошман, Рене Папе и Робърт Хол.

Записите й от 2016 на „Годишните времена“ и „Детски албум“ на Чайковски са удостоени с награда ICMA в категория за солови изпълнения. През октомври 2020 година тя реализира запис на цикъла „Poetic Tone Pictures“ (Poetické nálady) оп. 85 от Антонин Дворжак. Тя записва и албум с избрани творби на Моцарт под заглавие „Моцарт: Сонати и фантазии“, който е издаден през ноември 2022 г.

През 2018 г. Елена Башкирова получава наградата на Клавирния фестивал в Рур и е отличена с почетна докторска степен от Университета „Бен-Гурион“ в Негев. Отскоро тя е назначена за президент на Фондация „Феликс Менделсон-Бартолди“ в Лайпциг, наследявайки на този пост диригента Курт Мазур.

Сред акцентите в нейните изяви през сезон 2023/24 са участия като солистка с Държавния филхармоничен оркестър на Трансилвания в Клуж под диригентството на Лорънс Фостър, с когото тя ще си партнира и за изява с Оркестъра на Марсилската опера, концерт със Софийската филхармония и др. Планирани са също изяви с ансамбъла на Йерусалимския камерен фестивал в Концертхаус Блайбах, „Музикферайн“ - Виена, Фрауенкирхе Дрезден (програмен директор Даниел Хоуп) и Кьолнската филхармония, както и турне в Южна Америка.

През декември т.г. Елена Башкирова, която е и президент на „Mendelssohn House“ в Лайпциг, ще представи няколкодневен Менделсонов фестивал в зала „Булез“ в Берлин. В артистично сътрудничество с Томас Хемпсън тя ще гостува в Израел през януари 2024 г. и ще изнесе солови рецитали на Клавирния фестивал в Рур, както и в Лудвигсбург.