Осем дни остават до първото гостуване в Пловдив на изключителната пианистка  Елена Башкирова, която пристига за участие в програмата на „Европейски музикален фестивал“. На 7 октомври т. г. прочутата изпълнителка ще си партнира с музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“ и големия български диригент Георги Димитров в стилна програма с творби от Волфганг Амадеус Моцарт. Концертът е от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

Внимателно подбраната програма ще пренесе публиката в различни моменти от живота на Моцарт, за да ни покаже неизчерпаемото богатство на неговата творческа инвенция и божествено вдъхновение във всяка нота. Началото ще постави популярното Дивертименто в ре мажор, KV 136. Тази слънчева музика е създадена от 16-годишният композитор през 1772 година, по време на неговото второ турне в Италия. Искрящата виртуозност и завладяваща енергия определят характера на композицията, с която младият музикант вероятно си е дал кратка почивка от писането на големи оперни форми в италиански стил.

Клавирният концерт №13 в до мажор, който Елена Башкирова ще изпълни за пловдивските меломани, бележи друг етап от живота на  австрийския композитор. Точно 10 години разделят творбата от дивертиментото. През 1782 година Моцарт наскоро се е преместил от Залцбург във Виена, търсейки нови възможности и признание като  независим артист. Клавирният концерт в до мажор, KV 415 показва стремежа на гениалния майстор да избегне празната, показна виртуозност, създавайки една изискана, семпла, новаторска, но достъпна музика. Концертът е изпълнен за първи път от самия композитор точно преди 240 години в присъствието на австрийския император Йозеф II-ри. В своята музикална кариера Елена Башкирова проявява особен афинитет към моцартовото творчество, а нейните интерпретации се отличават с богатство на тембрите, изискано фразиране и стил.  Концертът №13 e част от основния й репертоар.

Във втората част на вечерта ще бъде изпълнена Симфония №36 в до мажор, която носи допълнителното заглавие „Линц“, заради историята на нейното създаване. През октомври 1873 г. Моцарт и младата му съпруга Констанце пътуват от Залцбург към Виена и отсядат у семеен приятел в гр. Линц. За краткия им престой в града е уреден концерт, за който обаче Моцарт не разполага с подходяща творба. Той се заема с написването на нова симфония и завършва партитурата само за 4 дни. Независимо от краткия срок музиката носи съвършенството и вдъхновението, характерни за зрялото творчество на Моцарт. Той дори успява да вложи интересни нови елементи в музикалната форма. Симфонията принадлежи към последните му и най-хубави оркестрови композиции.  

Музикантите от Оркестър „Кантус Фирмус“, които през 2022 година спечелиха уважението на пловдивската публика със запомняща се изява с цигулковата звезда Пинкас Цукерман, вече подготвят новия си гастрол в града. Те с нетърпение очакват срещата с Елена Башкирова и маестро Георги Димитров, който има реномето на един от най-взискателните български  диригенти, прочут със своя перфекционизъм и внимание към всеки детайл. В биографията на оркестъра се нареждат няколко паметни концерта именно с моцартова музика под палката на Георги Димитров. Маестрото владее внушителен репертоар от симфонични, оперни и кантатно-ораториални произведения. Началото на неговата диригентска кариера започва именно в Пловдив, но той е заставал на пулта на всички елитни български оркестри и е канен като гост-диригент на редица известни ансамбли и оперни театри в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др.

Билетите за концерта на 7 октомври в ДК „Борис Христов“ се продават в Билетна каса пред община Пловдив, в Туристическия информационен център на пл. Римски стадион и касата на Античен театър от страната на АМТИИ, ул. „Цар Ивайло“ №2, както и в цялата мрежа на   Ticketsbg.com и в  Eventim.