„ТексТейлър Експо 2023“ развива и надгражда, обогатява и допълва предходните издания. За нас е чест да посрещнем нови компании от 9 държави. Радваме се, че утвърдени брандове и световни марки отново са наши изложителите. Очертава се един истински празник, защото в следващите три дни Международен панаир Пловдив ще бъде средище на модата и красотата.”. Това каза при откриването на Международното изложение за текстил и мода главният директор на Панаира доц. д-р Иван Соколов.

Четвърто издание на „ТексТайлор Експо“ привлича 62 компании от  България, Германия, Гърция, Индия, Испания, Италия, Китай, Полша и Турция. Доц. Соколов изтъкна, че събитието е феномен в българското панаирно дело и благодари на партньорите в организацията му - „СПЕКС“ ООД и Българска асоциация за текстил, облекло и кожи. Той акцентира върху изключителния принос на талантливия и световнопризнат български дизайнер, стилист, творец и преподавател доц. Иван Донев. „Неговата вдъхновяваща енергия превръща „ТексТейлор Експо“ в бляскава платформа, която събира гении в модата със стартиращи таланти“, подчерта Иван Соколов.

„Моята мисия е да помагам на младите креативни хора в тяхното кариерно пътуване“, каза в приветствието си към участниците в изложението творческият директор на образователната работилница CreativeLab by Ivan Donev и конкурса за млади дизайнери Tailor your mind. Той с гордост съобщи, че двете инициативи са пораснали за последната година и със сигурност ще се развиват още. „Имаме нови училища за мода, 12 старт-ъп зони с 54 кандидати и един изключителен гост-лектор в лицето на  проф. Лаура Бруфани – преподавател в най-старата академия за висша мода и изработване на костюми „Коефия“ – Рим“, посочи Иван Донев. Той оповести, че един от осемте финалисти в конкурса за млади дизайнери ще получи и голямата награда – едногодишно обучение в Академията КОЕФИЯ. „Вратите, които отваряме днес за младите таланти, са обещаващо бъдеще за българска мода“, заяви убедено българинът с 29 отличия от световните модни подиуми.

„Секторът показа, че е устойчив, дори и по време на кризи“, каза заместник-министърът по икономика Ивайло Шотев. По думите му в него са заети около 80 000 българи, чиято дейност формира близо 2% от българския експорт. „Министерството полага всички усилия да привлича кадри, които да допринасят за развитието на тази индустрия“, подчерта заместник-министърът, преди да пожелае успех и нови клиенти на изложителите.

В официалното откриване на „ТексТейлър Експо 2023“ участваха областният управител д-р инж. Илия Зюмбилев, проф. Лаура Бруфани,  г-н Йордан Беловодски – изпълнителен директор на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), Иван Пейков – директор на „СПЕКС“ ООД,  представители на браншови съюзи и партньори.