На 11 октомври галерия "Аспект" посреща със самостоятелна изложба талантливата Здравка Василева – художник с поглед, насочен към хармонията и красотата и в живота, и в работата си.  

За настоящото си представяне при нас Здравка споделя:
„Художникът има привилегията да създава пространство и време извън реалното. Красотата и хармонията винаги си били стремеж и ценност на човека - и в живота, и в изкуството. Съвременният свят обаче и изкуството днес като че ли се дистанцират от думата красиво. Времето, все по- забързано и припряно, ни подсказва, че съзерцанието, наблюдението и вътрешното преживяване са ни нужни. 
Картините в изложбата предлагат „среща“ на съзерцание и размисъл за красивото, смисленото, възвишеното...  Вярвам, че изкуството не трябва да е лишено от тях, защото те са тези, които винаги препращат към една друга реалност и метафизичност. Всяка картина е „монолог“ на художника за това, обръщаме ли достатъчно внимание на онези детайли около нас, които ни дават спокойствие, пълноценни изживявания и ни зареждат духовно и сетивно. Какво е за нас красивото и къде го откриваме? В изящната женската фигура, гледката през прозореца, светлината и отражението в огледалото, в нощта и музиката, която слушаме. 
Красивото в картината всъщност е внушението, което художникът успява да създаде, редуцирайки буквалното от натурата с хармонично и балансирано присъствие на цвят, рисунка, технология, разбира се и с част от своята силна творческа енергия да създава пространства на преживяване.“
Изложбата се открива на 11 октомври между 17.00 и 19.00 часа и ще бъде на разположение в галерията до 31 октомври 2023 г.