Дългогодишният първи тромпетист на Берлинската филхармония Габор Таркьови – един от най-изтъкнатите инструменталисти на нашето време – ще музицира на сцената на Епископската базилика на 21 октомври в елитния международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”. Началото е в 18.30 часа. Той пристига за концерта си в забележителен състав, в който ще си партнира с именитата пианистка Катя Сканави и с българската гордост Яна Дешкова – концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг, Дания.

Габор Таркьови e един от най-изтъкнатите изпълнители на нашето време, дългогодишен соло тромпетист на Берлинската филхармония. Започва кариерата си във Вюртембергския филхармоничен оркестър, след което преминава в Берлинския симфоничен оркестър (днес Konzerthausorchester Berlin) като първи тромпетист, а през 1999 в Симфоничния оркестър на Баварското Радио - отново соло тромпет.

От 2004 е първи тромпетист на Берлинската филхармония. От 2018 Габор Таркьови е професор по тромпет в Берлинския университет по изкуствата. Свири камерна музика в различни ансамбли, в Pro Brass, Austrian Brass Connection, Wien-Berlin Brass Quintet и Berlin Philharmonic Brass Trio. Редовно концертира в Европа, САЩ и Азия, той е известен солист в цял свят, представяйки концерти с големи оркестри като Берлинската филхармония, Камерния оркестър на Баварското радио, Китайския национален оркестър, Новата японска филхармония и Лондонския симфоничен оркестър. По ексклузивен договор със швейцарския лейбъл Tudor Classics от 2008 са издадени четири негови компактдиска.

 

Яна Дешкова започва заниманията си с музика в музикалното училище „Панайот Пипков“ – Плевен, в класа на Благородна Танева. Следващи учители и вдъхновители на младата цигуларка са Ифра Нийман и Минчо Минчев, както и Квартет „Мелос“.Първите концертни изяви на Яна Дешкова са още на 7-годишна възраст. Талантливата инструменталистка е отличена с множество награди от национални и международни конкурси, сред които Първа награда на „Родолфо Липицер“ в Италия. Има записи във фондовете на БНР, RAI -3, Радио Франкфурт, както и дискове за Датската звукозаписна компания „Da Capo“. Носител е на наградата за изключителен принос в музиката на регион Северна Ютландия – Дания. Яна Дешкова е многостранен музикант с интерес към различните стилове в музиката. Свирила е в Бароковия ансамбъл „Нов Консорт“- Лондон, както и с музиканти от ранга на Лорънс Пауър, Франсоа Льольо, Ромен Гариу, Михала Петри. Наскоро Датската телевизия ТВ-2 я избира за участник в предаването „Животът ти е песен“, където в един от 11-те епизода зрителите могат да се запознаят с нея като интересна личност в културния живот на региона. Във филма е включена и песента-портрет, написана специално за Яна от известен датски певец. Яна Дешкова е първи концертмайстор на Симфоничния оркестър в Олборг в Дания и е основател на ансамбъл ContiNEO.

 

Катя Сканави - еднакво активна като солист и партньор в камерната музика, се изявява по целия свят с диригенти като Джеймс Конлон, Курт Мазур, сър Йехуди Менухин, Яп ван Зведен и мн. др. Тя си сътрудничи с прочути оркестри като DSO Berlin, Salzburg Camerata, Kremerata Baltica, Orchester National de France, симфоничните оркестри на Синсинати, Далас, Индианаполис, Сан Франциско и Токио, Русия и мн. др. Изнасяла е рецитали в Амстердам, Лондон, Мадрид, Виена и Ню Йорк. Юрий Башмет, Гидон Кремер, Леонидас Кавакос и редица други знаменитости си партнират с Катя Сканави в концертни дуетни изпълнения и записи. Широкият репертоар на пианистката варира от епохата на барока, през романтизма до сътрудничество със съвременни композитори. Работила е с Арво Пярт, Алфред Шнитке, Йорг Видман, Карл Вайн и Джон Кориляно. Дискографията й включва рецитал с музика на Шопен на лейбъла Pro Piano, избран от списание Gramophone за запис на месеца. Най-новият й концертен запис с Брюкселската филхармония е “Рапсодия по тема от Паганини” и Първия клавирен концерт на Рахманинов. Предпочитайки концертната атмосфера пред студийната, много от рециталите на Сканави на живо са издадени от лейбъла Lyrinx и печелят възторга на критиката. Интересувайки се от междужанрово сътрудничество, Катя Сканави е участвала в създаването на театрални произведения, съчетаващи поезия, музика, видео прожекции и танц. Катя Сканави започва музикалното си обучение в Москва, в училището за надарени деца „Гнесин“ при Татяна Зеликман и на 12-годишна възраст дебютира в Голямата зала на Московската консерватория „Чайковски“ с Концерт №3 на Кабалевски под палката на композитора. На 18 години става лауреат на конкурса Маргьорит Лонг - Жак Тибо в Париж. Още в началото на кариерата си печели награди от конкурсите Van Cliburn във Форт Уърт и Grand Prix Maria Callas в Атина. Сканави продължава обучението си в Националната консерватория в Париж с Бруно Ригуто и в Музикалния институт в Кливланд със Сергей Бабаян. Тя притежава докторска степен от Консерваторията „П. И. Чайковски”, където е учила при Владимир Крайнев и Вера Горностаева. Катя Сканави вярва във важността на педагогиката и преподава пиано и камерна музика в международни майсторски класове, в Московската консерватория и др.