Ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак получи в столицата на Италия Златна монета култура, с която бе удостоена Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ „за завоюван висок престиж и обществено признание за приноса на Академията към българското образование и култура“. 

Признанието за висшето училище е от Съвета на европейската научна и културна общност и Българския образователен и културен център „Ботев институт“, а официалната церемоня се проведе по традиция в Деня на народните будители в Българския културен институт в Рим, Италия. 
Преди награждаването делегацията от АМТИИ в състав проф. д-р Тони Новак –ректор на АМТИИ и зам.-ректорите проф. д-р Цветанка Коловска и доц. д-р Жан Пехливанов бе приета в посолството ни в Италия от посланика на Р България Н. Пр. Тодор Стоянов, който определи Академията в Пловдив като значима институция в сферата на културата, изкуството и науката. 
Отличието Златна монета култура се изработва в Монетния двор на България и е с двустранно златно покритие. На лицевата страна е изобразена отворена книга, символизираща прогреса, а на обратната страна са подредени буквите на Глаголицата. 
Със Златна монета култура бе отличен и Фолклорен ансамбъл „Тракия“, чийто ръководител проф. д-р Даниел Дженева е декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в АМТИИ.