ДВГ „Пеещите котенца“ ще отбележи своя 25-годишен юбилей с концерт-спектакъл в на 5 ноември 2023 г. На сцената на Дома на културата „Борис Христов“ талантливите вокалисти ще изпълнят 11 хитове, чиито автор е техният ръководител Невена Кючукова – композитор и текстописец на повече от 150 песни за деца. Четири от тях правят своя дебют на пловдивска сцена. За първи път ще бъде представена и най-новата песен на вокалната формация.  

Освен „Пеещите котенца“ на сцената ще излязат и 120 малчугани от 5 детски градини от Пловдив – „Албена“, „Вяра“, „Зора“, „Светла“ и „Слънце“. Те ще представят танци, подготвени по детските хитове от репертоара на вокалната група.

Участие в концерта ще вземат и пораснали „Пеещи котенца“, които в момента са възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, АМТИИ „Проф. Асен Диаманиев“, както и звезди на музикалното и танцово изкуство, свързани с творческия път на Невена Кючукова. Те ще поздравят малките изпълнители по повод 25-та годишнина от основаване на пловдивската вокална формация.

Някои от бившите възпитаници на Невена Кючукова, която повече от 50 години работи с малчугани и твори за тях, продължават да се занимават с музика, пеят и свирят на различни музикални инструменти в Англия, Германия, Италия, Испания, Австрия, Швейцария и др. държави по света. Те са концертмайстори, диригенти, оперни и поп изпълнители.

Тази година е изключително успешна за вокалистите на „Пеещите котенца“. Сред звездните им изяви бе участието в международния арт конкурс „Magia Italiana“ в Италия, oткъдето се завърнаха с 5 приза. Те спечелиха златната купа и впечатлиха авторитетното жури с изпълнения на песни на италиански език, специално подготвени за международния фестивал. Една от тях – „Скачай на въже“ /“Saltarella con la corda”/ направи своя дебют пред публика. Талантливите пловдивски деца демонстрираха уникална сценична и техническа подготовка и бяха бурно аплодирани от меломаните. На сцената в Дома на културата в неделя вокалистите от „Пеещите котенца“ ще изпълнят три от песните, с които представиха Пловдив в Италия и спечелиха златни медали от престижния музикален форум.  

На юбилейния концерт на „Пеещите котенца“ ще могат да се видят много песни, танци и забавления за най-малките. На сцената на Дома на културата „Борис Христов“ прекрасните малки изпълнители са подготвили изненади, с които ще зарадват меломаните. Детският спектакъл ще се проведе от 11 часа на 5 ноември 2023 г.

 

 

„Пеещите котенца“ е първата и единствена в Пловдивска област авторска вокална група за деца от 3 до 8 години. Тя е създадена от Невена Кючукова, която е композирала над 150 детски песни, стихове, мюзикъли. Нейните възпитаници достойно представят Пловдив на национални и международни конкурси и са лауреати на повече от 100 награди. Децата от „Пеещите котенца” имат привилегията първи да изпълняват най-новите песни на композитора Невена Кючукова и да ги запишат в професионални звукозаписни студиа. Те се чакат с нетърпение и от малчуганите в страната. Част от песните са включени в учебници и помагала за предучилищна и начална възраст на издателства „Просвета“ и „Булвест 2000“.

За приноса си в музиката, за откриването на млади таланти, за приобщаването на деца към изкуството, за дългогодишния си професионален опит Невена Кючукова е призната от Съюза на композиторите в България, от преподаватели от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, НМА „Панчо Владигеров“ – София, ПУ „Паисий Хилендарски“, Бургаски свободен университет. Носител е на множество отличия. Последното е от Италия, където бе удостоена с приз „Grande Maestro“ като композитор, текстописец и ръководител на ДВГ „Пеещите котенца“ от международното жури на арт фестивала “Magia Italiana”.