На 18 ноември от 17.00 часа в Lucky Дом на киното  ще се състои премиерата на документалния филм „Улица Васил Урумов - Пловдив – щрихи към един портрет“.

Събитието е с вход свободен. Създаването на този филм е част от програма Наследство 2023 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът се реализира от режисьора Георги Кайцанов в съавторство със Светлана Урумова.

Какво се крие зад името изписано на табелката на улица „Васил Урумов“ в Пловдив – Европейска столица на културата 2019?

Уникална творческа личност с многопластово влияние върху духовния климат на града през 60-те и 70-те години на ХХ век..

Български поет, на когото е забранявано да публикува, но неговите колеги му посвещават възторжени стихове. Журналист, художествен и театрален критик, на когото художниците от Пловдивската школа рисуват серия портрети от признателност за презентациите му… И който, уволняван от работа за бунт срещу тоталитарната система, години наред, като независим рецензент, отразява художествени, литературни и театрални събития и се превръща в „неотстраним човек, който запълва почти сам културни празнини в Пловдив, като без показност върши това, което е задължение на цели колективи и институции“… Безотговорни комунистически репресии доведоха до ранната му смърт.

Васил Урумов живее от 1930 до 1979 година. Едва след промените през 1990 година му е присъдена Награда „Пловдив“ за стихосбирката „Не ми завиждайте“. От тогава е кръстена улица на името му. Както писаха изследователите: „Усещаха хората в този град, че дължат нещичко на човека..., който беше толкова пловдивско явление, че ако не съществуваше щяхме да го измислим… Като наше подобие и наш антипод…“

 

Творческият екип - Георги Кайцанов и Светлана Урумова споделят:

 

Нашият филм е едно поетическо есе... Опитахме се да обединим богатата колекция на семейния архив с мозайка от официално публикувани спомени на негови съвременници – колеги и приятели, критици и изследователи. Като майстори на перото те успяват да предадат емоционално от различни ракурси специфичните си усещания от срещите с поета. Майстори на четката пък ни дадоха възможност да илюстрираме разказа с цяла галерия от негови портрети и да ги съчетаем с лирическите му бисери, разпилени из периодиката, но събрани тук в едно виртуално томче поезия. Проникновеното изпълнение на стиховете от актьора Димитър Селенски допринася да съпреживеем удивлението на съвременниците му от откритието, че Васил Урумов е нещо повече от поет, журналист и театрал... В представите им той остава онзи жизнено необходим чудак, който доказа, че може да се живее свободно, в една алтернативна реалност, за тях немислима в тогавашната тоталитарна атмосфера...

Никога в ролята на жертва… „Щастлив като открадната секунда…“