Поредното издание на любимата кинопанорама Киномания 2023 ще се проведе от 17 ноември до 3 декември. В рамките на малко повече от 2 седмици ще видим 29 заглавия с най-новото от арт-киното от целия свят. Фестивалът ще се проведе на обичайното място LUCKY Дом на киното.
Киномания се открива с прожекция на най-успешния фестивален български филм за тази година – „Уроците на Блага“. Режисиран от Стефан Командарев и с неповторимото участие на Ели Скорчева, завърнала се на големия екран след десетилетия пауза, филмът спечели куп награди, сред които няколко престижни отличия на фестивала в Карлови вари в Чехия. Филмът взе голямата награда „Кристален глобус“, наградата на екуменическото жури, както и приз за най-добра женска роля на Ели Скорчева. Прожекцията е на 17 ноември от 18:30 часа.
Още един от наградените филми в Карлови Вари идва в Пловдив за Киномания. Това е френският „Въпрос на чест“ под режисурата на известния актьор Венсан Перес. Филмът спечели „Наградата на публиката“ в Чехия, а прожекцията в Пловдив ще бъде на 24 ноември от 18:30 часа.
Феновете на Уди Алън няма да бъдат разочаровани, тъй като големият режисьор се завръща с поредно заглавие – „Чист късмет“, Филмът е френска продукция с много любов, изневери и отмъщение, а на екрана ще видим изгряващата звезда на фреското кино Нилс Шнайдер, както и добре познатия Мелвил Пупо.
В дългоочакваното от киноманите заглавие „Жан дю Бари: Фаворитката на краля“ също ще видим Мелвил Пупо, но там прожекторите са насочени към Джони Деп и Майуен, която е и режисьор на лентата. Филмът, станал централна тема на фестивала в Кан, ни праща в XVIII век във Франция, където Деп играе крал Луи XV, a Майуен – куртизантката от заглавието. Прожекцията е на 1 декември от 18:30 часа.
Друго голямо име от света на киното ще гледаме във „Великият беглец“. Там ще се запознаем с историята на 80-годишен старец, който бяга от старческия си дом, за да се включи в честването на 70-ата годишнина от Десанта в Нормандия, а на големия екран ще се срещнем с великия Майкъл Кейн. Филмът е 22 ноември от 18:30 часа.
Киномания 2023 се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите ще са в продажба от понеделник, 6 ноември, с цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери.