Белослава Вълева, Васил Иванов и Елена Керезиева от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ спечелиха награди  в двадесет и петото издание на конкурса „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“. Ръководител на екипа, който се състезаваше в направлението за идеи за научни и технически експерименти е Янислав Картелов. В тазгодишното издание на съревнованието участваха 2186 ученици, от 8 до 18 години, от цялата страна, които представиха разработки в петте направления на конкурса. Екипът на МГ представи своя разработка за устройство за близко проучване на планети. „Planet Explorer X01“. Това е прототип на роботизирана екосистема от устройства, с който могат да изследват нови планети. С негова помощ ще се събира и анализира информация, придобита от специализирани камери, като данните ще са достъпни, включително и от друга точка на достъп, в  нарочен уеб сървър.
Наградите бяха връчени в Деня на народните будители в Националния политехнически музей в столицата. Патрон на конкурса е първият български космонавт ген. Георги Иванов.
През изминалата седмица своята награда получи и Нели Златанова, ученичка в Х „з“ клас на гимназията, профил „Компютърен график“. Неин учител е Румен Манолов, старши учител в създадения от доц. Кирчо Атанасов профил. Тя получи Специална награда за Компютърна графика от Организационния комитет на „Компютърно пространство“ и Столична община. Форумът “Компютърно пространство” е един от най-старите фестивали за компютърно изкуство, организиран от  Student Computer Art Society (SCAS)  всяка година, с 31-годишна история. Това е международно некомерсиално събитие и платформа, обединяваща млади артисти, студенти и продуценти на компютърна графика, компютърна анимация, офлайн мултимедия, електронна музика и уеб дизайн.
В тазгодишното издание участваха 14 ученици от професия „Компютърен график“ на гимназията, с 20 компютърни графики.