Новият филм на Педро Алмодовар „Странен начин на живот“, носителят на „Златна Палма“ от Кан „Анатомията на едно падане“ и филми с някои от любимите ни звезди от големия екран ще може да видим на предстоящата Киномания 2023 в Пловдив. Фестивалът стартира на 17 ноември и ще продължи до 3 декември на обичайното място – LUCKY Дом на киното.
В „Странен начин на живот“ - късометражна мъжкарска мелодрама с Итън Хоук, Педро Алмодовар създава един не много обичаен за неговото творчество микс от ярки цветове и взривоопасна еротика. Великолепно заснет и озвучен, Странен начин на живот улавя рядко екранизираната интензивност на романтиката на средна възраст. Филмът може да гледаме на 2 декември от 18:30 часа.
Програмата на тазгодишната киномания включва и носителя на „Златна палма“ от Кан „Анатомията на едно падане“. Криминалният трилър от Жюстин Трие ни пренася в планинско градче, където главата на тричленно семейство Самюел е открит мъртъв при съмнителни обстоятелства. Възникналите съмнения дали става дума за самоубийство или убийство от съпругата му изкарват наяве неизяснени отношения в семейството. Прожекцията е на 25 ноември от 18:00 часа.
На големия екран ще видим и някои от любимите ни кинозвезди. Венсан Касел, Луи Гарел и Ева Грийн са част от новата екранизация на класическата история „Тримата мускетари: Д‘Артанян“. Продукцията е опит да се модернизира и актуализира разказът на Дюма за съвременна публика с подобаващ екшън, качествено снимане и атрактивен актьорски състав. Филмът е на 18 ноември от 18:30 часа.
Друга легенда на киното – Хелън Мирън – можем да видим в „Голда Меир: Желязната лейди на Израел“. Почти неузнаваема, тя се превъплъщава в неповторимия лидер на еврейската държава и пресъздава една силна, но и много крехка дама в сърцето на геополитически конфликт и заобиколена от мъже. Прожекцията е във вторник, 21 ноември, от 20:30 часа.
В друг филм за силна жена, обвързана с политиката, ще видим Катрин Деньов. „Жената на президента“ ни потапя в отношенията между Бернадет и Жак Ширак. С комичен апломб филмът проследява еволюцията и възхода на една „първа дама“ в този преобладаващо мъжки свят, където цари политическо „женомразство“. Прожекцията на филма е в понеделник, 27 ноември, от 20:30 часа.
Киномания 2023 се провежда със съдействието на Община Пловдив. Билетите вече са в продажба с цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери.