Изложбата „5/6/7“, превърнала се в традиция за Дружеството на пловдивските художници събра в галерия „Капана“ многобройни гости, дошли да уважат 11 пловдивски творци, които честват през настоящата година кръгли и юбилейни годишнини.

Най-младият сред единадесетте рожденици, които участват в сборната изложба е графикът Панайот Панайотов (50). Шестото си десетилетие са закръглили графиците Крикор Касапян и Мъгърдич Касапян, реставраторката Елена Кантарева – Дечева,  скулпторът Светлозар Чавдаров, живописците Николай Няголов и Стоян Куцев, графичните дизайнери Мариана Станкова и Георги Станков. Възрастово ги изпреварва Вихра Григорова (живопис), а организаторът и куратор на изложбата - графичният дизайнер Костадин Отонов отбелязва 75-годишен юбилей.

Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който пое своя втори мандат в деня на изложбата, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, много колеги, приятели и почитатели. Проектът „5/6/7“ се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 г.

След топлите думи на Костадин Отонов за авторите като личности, творци и емоцията от изложбата, дългогодишният председател на ДПХ – Снежана Фурнаджиева представи новия председател Лидия Симеонова, избрана от членовете на проведеното на 8 ноември Общо събрание на ДПХ. Тя застава начело на най-старото и най-голямо арт сдружение в страната, което наброява повече от 400 членове, развиващо активна дейност.

„Много съм щастлив съм, че сме заедно. Тази изложбата е много лична и емоционална, затова община Пловдив я финансира директно. 50-60-70 години са наистина много време и освен натрупан житейски опит са повод това творчество да тържествува, да се празнува. Пожелавам на авторите много здраве, много успехи и занапред и на добър час на изложбата! И понеже днес изпращаме Председателя Снежана Фурнаджиева след 10 години начело на ДПХ, бих искал да поднеса този Почетен плакет от името на новоизбрания Кмет на града Костадин Димитров в знак на уважение за положения труд, за тази борбеност, за успехите на ДПХ, което продължава да е движеща сила в културния ни живот. И с благодарност, че всички вие правите така - Пловдив да продължава да бъде „Град на художниците“. За мен беше удоволствие през последните 4 години да бъда част от това, което правите вие!“, каза заместник-кметът Пламен Панов, поднасяйки цветя и плакет с изображение на Античния театър и герба на града на Снежана Фурнаджиева.

Нейната приемничка Лидия Симеонова получи уверение от Пламен Панов и Георги Стаменов, че ще има активната им подкрепа в бъдещата ѝ дейност. Вечерта завърши с шампанско, разговори с приятели и многобройни снимки за спомен.

Изложбата „5/6/7“ в галерия „Капана“ може да бъде разгледана до 28 ноември 2022 г.

Входът е свободен.