Анимационният „Пробуждането на Аврора“ ще ни срещне с уникалната история на оцелялата от арменския геноцид Аврора Мардиганян. През 1919 г. в Ню Йорк се състои премиерата на ням филм за девойка, избягала от зверствата, в който самата тя изпълнява главната роля. Филмът е касов хит, а Мардиганян става световно известна. Масовите убийства в Армения обаче продължават и Аврора решава да стане лице на хуманитарна кампания с надеждата да помогне на народа си. Филмът е тази вечер, понеделник, от 18:30 часа.
Във вторник вечер е поредната кинопрожекция от поредицата оперни класики. Този път ще можем да гледаме „Отело“ под режисурата на Франко Дзефирели и с Пласидо Доминго с оркестъра и хора на Ла Скала. Премиерата е в Западна Германия на 28 август 1986 г. Отело е номиниран за БАФТА и за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм. Прожекцията е на 21 ноември от 18:30 часа.
В същия ден, но от 20:45 предстои „Голда Меир: Желязната лейди на Израел“, в който ще видим Хелън Мирън. Тя вдъхва живот на един от най-емблематичните и влиятелни политически лидери на ХХ век. Меир е жена в центъра на драматичен геополитически период, в потенциално фатален за страната ѝ момент, заобиколена от мъже.
Цялата програма на Киномания в Пловдив може да видите на kinolucky.com. Билетите ще са в продажба с цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери на касата на LUCKY Дом на киното, както и онлайн. Оперните спектакли са на цена 9 лева, с намален билет от 7 лева. Киномания в Пловдив 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2023.