Ръководството на авиокомпания Райънер изпрати писмо до ръководството на Фонда за развитие на летище Пловдив в лицето на кметовете на общините Пловдив, Родопи и Чепеларе - Костадин Димитров, Павел Михайлов и Боран Хаджиев, които са в Управителния съвет на Фонда. В него от компанията оповестяват възможностите и условията, при които може да тръгне нова редовна авиолиния догодина.

Те припомнят, че от 16 декември тръгва нова авиолиния от Манчестър до Пловдив.

“Този положителен растеж илюстрира нашия ангажимент към летището и местните общини, докато други нискотарифни превозвачи активно намаляват капацитета на летище Пловдив. В зависимост от силното търговско представяне на съществуващия капацитет в Пловдив и наличието на дългосрочна финансова подкрепа от Фонда, ние сме готови да обмислим пускането на допълнителен нов маршрут до Пловдив още от ноември 2024 година и да продължим да развиваме устойчива зимна свързаност с региона.“, се казва в писмото, подписано от изпълнителния директор на Райънер Браян Мишел.

 

От авиокомпанията предлагат да бъде сключено ново 4-годишно маркетингово споразумение или допълнително писмо към нашето съществуващо маркетингово споразумение, за активно популяризиране и повишаване на информираността за нов маршрут до Пловдив. За целта е необходимо финансиране, като Райънер  изисква промоционално финансиране от 50 000 евро годишно, за да поддържа нов маршрут до Пловдив с един полет на седмица.

Ако Ryanair увеличи капацитета по маршрута или го разшири до лятото, Фондът ще оцени пропорционално и ще увеличи промоционалното финансиране с еквивалентна стойност.

Маршрутите на новите авиолинии зависят от силното търговско представяне на съществуващия капацитет на летището и потвърждението на финансирането по-горе, като Райънеър ще обмисли пускането на нова сезонна линия за Обединеното кралство до Пловдив от зимата на 2024/2025 с един полет на седмица.

Посланието на авиокомпанията е повече от ясно - без стимулите, които предлага Фондът за развитие на летище Пловдив, трудно ще се случва увеличаването на дестинациите до/от Пловдив, а оттук и растежът на туристическия поток до града и региона.

Подобни са и предложенията на всички останали авиокомпании, с които ръководството на летището активно преговаря от април 2022 година до този момент.

На ход са общините и бизнесът в региона.

“Въпрос с отворен отговор - желаят ли бързото умножаване на дестинациите, по които да се лети от и до Пловдив?”, питат членове на Фонда за развитие на летище Пловдив.