Проф. Ангелина Влахова е новият декан на Факултета по дентална медицина в МУ-Пловдив. Тя бе избрана след балотаж с 86 от гласовете на Общото събрание на Факултета, който ще ръководи през мандат 2023-2027. За втория кандидат и досегашен декан – доц. д-р Деян Нейчев, дм, вота си дадоха 73 от делегатите. На първи тур проф. Влахова събра 83 гласа, доц. Нейчев – 71, а третият претендент за ръководния пост – проф. д-р Диян Славчев, дм, получи подкрепата на 8 от гласувалите 165 делегати.

„Да бъдеш декан е кауза. Когато ставаш декан, това е за всички. Благодаря за доверието. За мен е чест“, обърна се проф. Влахова към присъстващите в „Аула Магна“ на Медицинския университет, където се проведе Общото събрание.
Мандатната й програма е под мотото „Съдействие, колаборация, спокойна работна атмосфера“. Периодична актуализация на лекционните курсове, оптимизиране на организацията по провеждане на интегрирания преддипломен стаж и внедряване възможностите на дигиталната дентална медицина са част от акцентите в програмата, касаеща учебната дейност. Да се стимулират преподавателите за участия в научни форуми и конгреси, да правят публикации и издават учебници и монографии, да се съдейства за подсигуряване на клиничната лечебна дейност на специализантите по отношение на намирането на пациенти, подобряване на материално-техническата база за научноизследователска дейност и организиране на междукатедрени курсове за продължаващо обучение са други от акцентите в програмата за развитие на Факултета.

Отчетен доклад за периода от 14 септември 2022 г. до момента направиха деканът доц. Деян Нейчев и неговият екип от заместници. За първи път от пет години насам има придвижване на Факултета по дентална медицина с едно място нагоре в Рейтинговата система на висшите училища. Актуализирани са правила, процедури и критерии за комплексен случай в обучението на стажанти, както и учебният план за специалност „Дентална медицина“. Факултетът има 10 редовни докторанти. 132 са участията на преподаватели в национални и международни форуми и конференции, а организираният от ФДМ шести конгрес „Наука и практика – ръка за ръка“ с участието на топ лектори от чужбина, съвместно с Българския зъболекарски съюз, е имал рекордна посещаемост. През отчетния период са подписани два договора за сътрудничество с Йордания, Турция и Бразилия. Проф. Нейчев благодари на колегите си за свършената работа и за себераздаването.

На събранието присъства и ректорът на МУ-Пловдив проф. д-р Ангел Учиков, дм, който заяви, че ФДМ е приоритет в неговата управленска програма. Неслучайно двама от заместниците му са от този факултет, тъй като ще разчита на тяхната експертиза. Той отправи призив към колегите си да се развиват кариерно и обеща съдействие за модернизиране на материалната база, поемайки ангажимент в следващите две години апаратурата да бъде поетапно подменена. От втори семестър за всички студенти ще има осигурени безплатни материали.