Медицински университет-Пловдив ще бъде домакин на едно най-чаканите събития сред акушер-гинекологичната общност у нас – Академия по пренатална медицина. Курсът ще се проведе на 23-25 февруари 2024 г. в Симулационния тренировъчен център на университета.

Ръководител на академията е изтъкнатият акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина д-р Борис Стоилов. Той е един от малкото български лекари, провели двугодишно обучение по фетална медицина в King’s College Hospital в Лондон, Великобритания.

Феталната (пренатална) медицина наблюдава развитието на бременната и зародиша и е в много тясна връзка със сфери като ембриология, генетика, неонатология, педиатрия, кардиология, неврология, хирургия. Тя е насочена към възможно най-ранно откриване на аномалии на плода, поставяне на диагноза, проследяване, прогнозиране и менажиране. Ранното откриване на проблемна бременност е от съществено значение за проследяването й и крайния резултат. Основната цел на феталната медицина е добър изход от бременността за майката и плода – здрава майка, здрав плод.

„Събитието съчетава лекционна и практическа част и дава изключителна възможност на акушер-гинеколозите и студентите по медицина да се докоснат до световни и утвърдени практики в областта на феталната медицина, включително скрининг в първи триместър и фетална морфология“, казва д-р Стоилов.

Откриването на академията е на 23 февруари от 15 часа, като малко след това е лекцията на проф. д-р Екатерина Учикова, дм – ръководител на Катедра по акушерство и гинекология в МУ-Пловдив, под чийто патронаж се провежда събитието.

Програмата продължава с лекции и обучения от д-р Стоилов, доц. д-р Петя Чавеева, д-р Славяна Галева, доц. Митко Шопов, адв. Мария Шарпова, кулминацията се очаква да бъде презентацията на доайена на феталната медицина – проф. Кипрос Николайдес.

За да може повече участници да повишат знанията си в тази област, организаторите са предвидили лекциите да са със свободен достъп.