Апелативният съд в Пловдив остави окончателно в ареста двамата полицаи и двамата шефове от пловдивския футболен клуб Ботев. Те бяха задържани за изнудване, участие във въоръжена организирана престъпна група и заплахи към футболни фенове, предаде Радио Пловдив.

Обвинени в изнудване и заплахи към футболни фенове, както и за участие в организирана престъпна група, са полицаите Галин Колев от Първо районно и мл.инспектор Мартин Ламбрев от Трето районно. Другите двама участници в групата са зам.-търговския директор на футболен клуб Ботев Въльо Петров, който е сочен за ръководител и шефът на охраната Милен Стоянов. И четиримата обжалваха постоянния арест, наложен им от окръжния съд миналата седмица.

Според разследващите за периода от септември миналата година до 22 януари тази година чрез сила и заплахи те са отнели 35 000 лева от двама души и са заплашвали футболен фен. На трима от участниците в групата, ръководена от Въльо Петков са повдигнати 5 обвинения за изнудване и участие в Организирана престъпна група, а спрямо мл. инспектор Ламбрев обвиненията са четири. Обвиненията срещу четиримата предвиждат до 15 години затвор. Соченият за ръководител на групата Въльо Петков е с 9 присъди, но за 7 от тях е реабилитиран.

Заседанието на съда днес започна със закъснение, тъй като адвокатите поискаха време да се запознаят с материалите по делото, а пледоариите продължиха четири часа. В съдебната зала стана ясно, че вчера полицаят Галин Колев е отстранен от работа със заповед на директора на пловдивската полиция ст. комисар Георги Чергов.

В момента друг състав на апелативния съд гледа на втора инстанция мерките за неотклонение на десетимата задържани за измами, включително данъчни, и за пране на пари. Групата е ощетила хазната с милиони левове и е търгувала с машини, внасяни от Китай, които ребрандирали у нас с известни германски марки.