Пловдив заема 22.ро място в странана по размир на  средна брутна работна заплата в размер на 1 584 лв. Това показват данните от  последното изследване на Института за пазарна икономика.

По традиция  най-високи възнаграждения получават наетите в община Челопеч – 3 398 лв. На второ място е средната заплата в община Козлодуй – 2949 лв, а на трето място, изненадващо, застава община Кнежа със средна заплата от 2 813 лв.  София  се нарежда на 4-то място със средна брутна заплата от 2 475 лв., а община Варна е 17-та със средна заплата в размер на 1 642 лв.

В челната десетка влизат още Столична община, Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

Това са общини, в които са позиционирани водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури. Интересен е пробивът в топ 10 на община Кнежа, където има силно развито зърнопроизводство, и в която е базиран най-големият производител на слънчогледово олио в страната – стопански дейности, които отчитат много силни финансови резултати през 2022 г., посочват от ИПИ.

В топ 25 по заплати в страната влизат още общините Божурище, Елин Пелин, Костинброд и Ботевград от широката периферия на София; Девня и Белослав в непосредствена близост до Варна и общините Марица и Куклен до Пловдив.

За поредна година най-високите средни заплати са в малки общини, на чиято територия оперират големи компании, които формират значителна част от трудовите доходи в района. В топ 10 преобладават общините от Средногорието, които имат силна добивна и свързана с нея преработваща промишленост, както и общините, които приютяват най-големите енергийни компании в страната, допълват от ИПИ.