Името на прочутия български художник Енчо Пиронков свързваме с експресивна живопис, мащабни стенописи, дори с филмови декори. И тъкмо когато публиката си мисли, че го познава, големият артист я изненадва с творчески акт, плод на моментна игра на въображението му или на целенасочен експеримент.
Градска художествена галерия - Пловдив ви кани на една необикновена изложба на Енчо Пиронков, съдържаща цикъл пластики от дърво, създадени през 60-те години на ХХ век и за десетилетия останали затворени в ателието на художника. За първи път те са показани едва миналата година в Смолян.
На 16 февруари (петък) в 18:00 часа ще се открие изложбата „Енчо Пиронков. Пластики от дърво“ на първия етаж в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15).
Макар 27-те фигури да са женски, изкуствоведът Красимир Линков ще отбележи в текста си към албума, съпътстващ изложбата:
„Последното нещо е тяхната конкретност. Никога не е същото, което е предписано на тези образи. Те са малките-големи бягства, творчески отдушник за артиста. Най-дълбоки чувства, споделени чрез длетото на материал, който има своя мълчалива душа и търпимост да слуша.“
Изложбата може да се види до 17 март 2024 г.